Trengganu kite?

Trengganu kite?

Waahhh… tajuk.. ko ingat ko nak ambik SPM ke..? Hihi.. Malas nak update blog… idea nak merapu pun kurang… nak titon jek sebab badan adalah tak berapa sihat from early this this week…

Weekend minggu lepas, en. hubby ajak gi Trengganu.. Start our journey at 3.30am in the morning… nasib baik laki aku yang drive.. tapi aku tak tidor pun, kesian plak kat dia, walaupun mata ni macam dah nak kena gam je rasa…. Masa lalu kat area mersing tu kan, jalan berkabus giler, boleh plak laki aku ni slow2 kan keta… aku yang ala-ala kecut perut… biasa lah teringat citer2 hantu yang pernah aku dengar pasal area tu kan…. hikss..! So… pagi tu sampai kat Kemaman, singgah breakfast kat Hai Peng Kopitiam… Makan Nasi lemak, mee hoon goreng and karipap 1 biji. Kopi ais yang sangat kaw..!

Ini lah nasi lemak tu, telur rebus tu asing ok.. kena kopek sendiri… Sedapz!! Sambal dia stone, pedas… mee hoon goreng, tak sedap.. aku makan sikit je… karipap, ok lah not bad… pastu kena marah dengan laki aku.. sebab makan banyak.. boleh?? Nyampah i….

Kopi ais yang kaw! Sedapz!! Masa kat kedai ni ada satu scene yang menarik berlaku… pada aku lah.. mungkin korang rasa benda tu macam biasa jek… Masa aku tengah blur2 sotong makan tu.. nampak beberapa anak2 ayam nyibuk2 masuk kedai ni makan sisa2 makanan yang jatuh kat lantai…. sumer kaler hitam… pastu aku pun cakap lah kat laki aku… ishhh mana lah mak anak ayam ni… ayam siapa lah ni… kepoh ci kan… pastu, panjang umur mak ayam tu, terkedek-kedek dengan satu anak dia… aku rasa mesti anak manja ni… sebab pastu bila aku toleh.. boleh plak, si anak ayam ni pi panjat badan mak dia kira macam mak dia kendong dia lah… comel gilers ok…. and no i did not take a picture… buat apa? HP aku mana boleh focus jauh2…  haishhh…. so comel ok…?

Masa kat Trengganu kitaorang stay kat Hotel Seri Malaysia… merasa aku, kena eat my own words.. sebab aku kan memang lahar kan hotel ni… sebab tak best… before deciding on this hotel, ada gak kitaorang tanya kat felda residence inn sebab before pergi aku tengok kat website dia ada promotion RM138++ tapi masa kitaorang tanya it was RM190++ with 1 breakfast and RM220++ with 2 breakfast… apakah? Mahal woooo… abeh tak kan nak amek 1 breakfast jek kan..? Lagipun nak stay 1 malam jek… aku rasa macam ralat jek bayar mahal2… So, kitaorang pun blah cari hotel lain… ingat nak round tempat lain tapi laki aku macam dah mula nak bad mood, ye lah penat kan.. so before dia salahkan aku and kitaorang bergaduh, aku ngalah lah.. seri malaysia pun, seri malaysia lah…. Hotel tu tengah renovation, nasib baik ada bilik, RM140 with 2 breakfast… kan..? Save berapa tu kat situ..? Almost RM100 kau… boleh buat isi minyak balik JB lagik.. Tapi memang boring lah, tak de lif, nasib baik bilik kat tingkat 1 jek..dah lah mokcik gomuk nak panjat2 tangga plak.. Pastu bilik mengadap kuil cina.. hihi.. tak kisah lah… aircond sejuk… tak bising, boleh tidor dalam keadaan tenang.. tapi gambar tv grainy…. bosan je… Toilet ciput jek, pastu toilet bowl tu ada stain, macam dah 18 tahun tak basuh… but.. what do u expect… nak murah, pastu banyak colok plak kan..?

Tengahari pi makan kat kedai makan depan hotel ni jek… actually seri malaysia ni, sangat2 strategic.. dekat giler ngan tempat makan, ada restoran seri binjai (agaknya lah.. aku lupa plak nama dia..), ada KFC, pizza hut, watson, kedai2 semua berdekatan lah.. pasar payang pun dekat… kalau jalan kaki dalam 15-20 minit (aku tau, pernah try dah dulu masa pi dgn mak aku. pastu pancit giler!! hahaha)… kalau kau larat lah.. dengan panas nak mampus!  Kat kedai makan tu, aku makan nasi putih, ikan cencaru bakar yang besar lengan aku (which is besar, i tell you!), kuah macam kari ke asam pedas, aku pun tak pasti.. budu dan ulam-ulaman, laki aku makan biasa lah nasi dengan ayam… air kicakpoo dgn teh ais, ko tau berapa? RM12… En. hubby kata murahs..sebab ikan aku tu besar gajah cuma RM3+, kalau kat JB, mau-mau RM6-8 tu… My comment – budu is sedap…

Lepas makan jalan balik hotel, tidor balik… buruk kan perangai… bangun tidor, cari makan, dah makan balik tidor lagi… ptg sikit bangun pi pantai batu buruk sebab nak makan satay ikan bakar… kitaorang tercari2 gak brader yang dulu tu tapi tak de… so beli satay ikan, duduk kat pantai sambil makan… Tak boleh dan… sangat panas ok? Aku tak suka.. melengas… Kat sini banyak kuda padi… comel2.. sempat lah jugak aku me’molest’ kuda tu… nampak je kecit tapi bulu dia keras yaww…. tak syok nak raba…. Korang tau these are the only pictures yang kitaorang ambek…  aku at least ada lah motip ambik gambar makanan… ko tengok laki aku ambik gambor ni… apa kejadah..?

Ntah apa-apa…. malam tu kitaorang makan masakan ala-ala kedai pattani.. ok lah… RM25. First time aku makan colek buah… sedap… Besoknya balik, singgah kat Kuala Kemaman makan satar kat warung aziz satar.. huh.. heaven!

*p.s – tadi tajuk lain.. malas nak pikir, so tak tukar intro… lantak ler….

One Response »

  1. omg. i went to kuantan from senai around 2am saturday morning! hahaha. balik bertolak blk dlm kol 3 ptg. xde tido mana2 pon sbb nk kena blk jb cepat. hahaha

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>