Tomato Cheese Pie and Knowing

Tomato Cheese Pie and Knowing

Saturday was a lazy day for Mohdaa household this week.  Woke up late and basically become couch potatoes the whole day. Hari tu ada beli pie pan yang cute, teringin nak test, tapi nak buat apa eh…? Ada balance cream cheese dari minggu lepas (mati la malas masak..), kalau rosak sayang pulak. Tak tau nak buat pie apa, nampak yellow bell peppers and tomato kat dalam fridge tu, semua macam dah nak kecut, so i think i’ll make tomato and cheese pie. Macam terer je… Apa pun, first potong tomato and bell pepper, drizzle olive oil, garam and black pepper. Arrange dalam dulang masak dalam oven – 90celcius dalam 2 jam. Konon-konon nak buat macam sun dried tomatoes lah…

After that sediakan pie crust, which i did wrong. Ada ke patut aku buat crust macam aku buat kulit karipap? In the end pie crust aku liat nasib baik still sedap. Anyway aku guna about 125gm cream cheese, 100ml cream, 2 biji telur, blackpepper and garam for the filling. Sebelum tu, atur lah dulu tomatoes and bell pepper yang dah kena oven dried tu. Bakar sampai golden brown dalam oven at 180celcius.

Masa aku tengah sibuk menguli pie crust tu, Mohdaa datang kepoh, pastu dia cakap, apa yang you nak masakni? You kan tau i tak makan benda-benda western ni, tak payah lah buat… Sabar je lah…. Nasib baik ramai orang lain dalam rumah tu boleh makan. Besok nya aku ingat nak makan leftovers masa breakfast, cari-cari tak jumpa, ingat dah masuk cik tong, tanya mak aku, dia cakap, bapak kau dah habiskan, benda lembut macam tu memang lah dia suka…..hehe… alhamdullillah ada gak orang appreciate…

Malam tu paksa Mohdaa pergi tengok wayang, Knowing. Cerita dia mengarut giler… biasalah imaginasi mat salleh tapi special effects dia memang best. I felt that cerita tu boleh memesong kan akidah jek but that’s just me. Orang lain mungkin see it differently.

4 Responses »

  1. Juls,
    (suke hati aku je panggil org kan),

    Belum abis kagum tgk chicken chop sudah bikin pie pulak, manyak terrer ar u. Isysyy kagum untuk 5 bulan lagi.

  2. hehe… tak kisah lah… jangan u panggil i juling sudeh….

    Musim lah… kalau tak musim jangan haraplah, sampai dah kena sindir dengan laki baru ku pergi dapur… 😛

  3. lalat…lalat….. datang ke rumah kuuu……
    lalat…lalat….. datang ke rumah kuuu……
    lalat makan TAIK!
    lalat makan TAIK!

    * lagu ska ni aku tujukan specially for you!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>