Spicy Stirfry Bittergourd

Spicy Stirfry Bittergourd

Ewahhh…amacam nama keles takk? Padahal nama melayu Peria goreng pedas…. Anyway, hari ni aku emotional breakdown… tadi lah masa tengahari… masa aku ambik laki aku for lunch, mamat tu naik-naik jek kereta aku pun dengan serius nyer cakap can we talk?…. No.. you listen, and i talk… boleh gitoo..? Tapi laki aku being laki aku, mesti nak have the last say… sepanjang perjalanan tu (tak de specific route, just jalan terus…) aku pun berbrok-brek meluah kan perasaan pada laki aku… if you must know, aku seorang yang kalau berbual sangat expressive ok muka… so muka aku tengahari tadi memang muka kusut lah…sambil tangan macam air traffic controller, geleng kepala, exasperated toleh ke kanan, ke kiri…(drama queen…) Last-last laki aku boleh sound aku plak… you boleh tak kita pergi parking somewhere? Orang sebelah tu tengok-tengok kita, mesti diaorang ningat kita laki bini gaduh, padahal berbual je… boleh…? dia bukan nya nak pikir jiwa aku yang tengah kusut nih tapi dia pikir nak control macho…. bencik betul! Anyway, we had our talk and lepas tu aku ketuk dia makan nasi beriyani daging…..hhmmm macam mana nak kurus…? 😛

Lauk ni aku masak last sunday, peria ni walaupun tak ramai orang suka sebab pahit tapi kalau pandai pilih dan sedia kan sedap tauuu… I’m not saying yang aku ni pandai sangat lah masak and pilih tapi alhamdullilah kali ni sedap tak pahit pun… Aku pilih yang ridges dia jarang-jarang and lepas potong aku gaul dengan garam and put aside 15 minutes, pastu cuci bersih. Kadang-kadang nasib tak baik pahit jugak but i don’t really mind sebab aku suka…

Spicy stirfry Bittergourd

Ingredients :

  • 1 medium size bittergrourd
  • 5 birdseye chillies
  • 2 shallots
  • 1 clove of garlic
  • 1 heap tbsp of dried shrimp (soak in warm water)
  • 1 egg
  • 2 tbsps oyster sauce
  • 1 tsp light soy sauce

Method :

  1. Pound the chillies, shallots, garlic and dried shrimps until fine
  2. Heat your wok and oil, fry the pounded rempah until fragrant about 5-8 minutes
  3. Put in the oyster sauce and light soy sauce, stir
  4. Put the washed bittergourd in the wok and stir fry for about 10 minutes
  5. Crack the egg in the wok and fry for another 8 minutes..
  6. Best eaten with hot white rice ~ nyuumm…

peria-goreng-telur

One Response »

  1. Oh acik suka menatang ni, kalau masak ngan udang lagi sedap kan. Tapi achik ni tergolong dalam golongan yg tatau masak benda ni lah. Sebiji tu pun aku boleh makan sorang dan memang pun aku sorang je yg makan kat umah tu, so no pointlah kalau aku gigih pandaikan diri aku pun…apa kata ko kirim sket , sian aku dowh mak jauh

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>