Spicy Longbean Stirfry @ Kacang Panjang goreng pedas

Spicy Longbean Stirfry @ Kacang Panjang goreng pedas

Lately ni tak de idea nak merapu, tipu tu…actually banyak idea nak merapu tapi limited access to the internet, tu yang aku bosan tuh. Tak pe lah, daripada aku merapu meraban yang bukan-bukan, lebih baik buat posting pasal masakan yang aku dah masak kan..? Ini dah lama aku masak, ciptaan sendirik ni, semua gara-gara tak de idea nak masak apa untuk dinner. Actually laki aku bukan suka sangat aku masak selain dari kicap dan sambal tumis tapi arrghh… pedulik hapa aku… dah naik berbulu aku masak kicap, nak makan apa lagi… I called this dish Spicy Longbean Stirfry. Boleh? Nama omputih lagi gempak dari ‘Kacang Panjang Goreng Pedas’ kan?

Ini ialah resipi nyer. Aku post kat sini bukan nak tunjuk terer tapi as a reminder apa yang aku letak dalam ini lauk.

Ingredients :

  • a bunch of long beans
  • a bowl of skinned prawns
  • about 6pcs bird’s eye chili or cili padi kampung
  • one coriander root
  • 2 shallots
  • 1 big ass garlic
  • a knob of belacan (i think)

How to cook :

  1. Cut long beans into desired length.
  2. Pound everything else in a mortar until fine
  3. Heat wok and pour about 2 tsp oil
  4. When hot, fry the rempah until fragrant
  5. Put in the prawns, fry for a few minutes then put in the long beans.
  6. Fry for another 5 minutes and dish up. Ready to eat with fluffy white rice….yum, yum…

kacang-goreng-ketumbar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>