Seri Muka Durian ~ Durian ada muka?

Seri Muka Durian ~ Durian ada muka?

Muahaha… bongok tak title? Ingat senang ke nak pikir title? But then sapa plak yang suruh aku gatal2 nak ada blog bagai kan..? Anyway…(dah bongeng la ni..) sekarang ni tengah musim durian kan..? Aku memang tak boleh blah dengan durian ni, favourite dol! Kat Kipmart Tampoi ada satu kedai jual durian yang aku suka. Aku suka sebab dia jual yang dah siap kopek, letak dalam polisterin tu, harga pun tak mahal. Hari tu masa lalu, nampak signboard dia RM10 untuk 5 peket. Apa lagi, gigih berhenti suruh mak aku tolong beli. Beli pun RM10 jek… peket kecik, tak de la besar mana tapi cukup lah untuk puaskan hati. ¬†5 peket tu, aku dengan mak aku belasah dekat 3 peket, bapak aku sepeket, sepeket lagi aku buat seri ¬†muka perisa durian.

First time buat seri muka durian, resepi aku adept using resepi seri muka yang disini, ok lah menjadi you! Teruja beta tapi tak berapa manis pulak, aku takut nak letak gula lebih2, next time definately ikut jek resepi.

Seri Muka Durian

For the custard :

  • 2 biji telur
  • 2 cawan santan
  • 1/2 cawan gula pasir (boleh kurang @ lebih – ikut taste masing2)
  • 1/2 cawan air gula melaka
  • 2 tbsps tepung kastad
  • 1 tbsp tepung gandum
  • Isi durian dari 4 ulas durian (ikut suka berapa banyak mau letak)
  • Sedikit daun pandan, garam

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>