Restoran Wadi El Arab, Kg Melayu JB

Restoran Wadi El Arab, Kg Melayu JB

Jumpa restoran ni masa jalan-jalan cari kedai jual putu bambu kat Kg Melayu. Jumpa kedai putu bambu tapi tutup pulak….! Keciwa tapi made a mental note nak datang restoran arab ni. Harus ku cuba! Restoran Wadi El Arab ni berdepan dengan medan selera kg melayu, bangunan rumah orang yang sudah direnovate. Tempat nye besar tapi dalam dia kerusi meja nya tak banyak… Mula-mula aku nak order shwish tawuk? ke apa tu yang macam kebab and wraps tu tapi apa ntah mamat arab tu cakap, aku tak berapa paham…yang aku paham it’s not available la… (kesian kan, sound trouble….belum tua sangat…) So order benda lain…

Uolls kalau nak feeling-feeling arab buleh datang sini ek.. tukang masak dia handsome!

My maman order sup kambing. Sedap! We loike it very much! Tak macam sup mamak, rasa rempah dia lain, lighter but still pack a punch sebab ada rasa pedas maybe from lada sulah… Memang sedap lah kat tekak kitaorang.. Harga RM14.90

Aku order Bokhari Lamb Rice, hah amekau! sikit punya banyak dan besar pinggan dia… Memang lah portion untuk dua orang. Sedap! Memang kena dengan tekak aku yang pernah digelar longkang ini… Harga RM18.90

Selain daripada itu aku juga telah mengorder hommous dan roti tapi aku rasa hommous yang aku buat lagi sedap lah.. and roti dia macam capati, sedap but kecik sangat… Yang lain dalam gambar tu ialah condiment nasi Bohkhari tadi. Yang jelas dan nyata pak arab ini dah modify this bit to suit our melayu palatte yang suka nak berkuah dan pedas. Kuah merah tu sambal (pedas!) yang dalam mangkuk tu macam kuah dhal (tak pedas tapi lebih berasa dari hadramawt punye)…

Overall i loike this place… nak datang lagi sebab nak cuba grill stuff dia. Nampak menarik… Total kerugian makan hari tu ialah RM49.60. Tak de tax2, pueh hati…

6 Responses »

  1. wahhhh…. satu pembaharuan! Suruh dia kasi toilet dia wangi skit, nak charge tax2 ni…. hehe 😛

    Btw sarah, my mom bising, u tak update blog… hehe dia peminat setia u tau…

  2. heheh sis.. i sudah pigi wadi el arab. order sama cm u plus chicken kebab with rice. sup tu kitorg still prefer sup melayu… tp bokhari tu mmg bes. nasi i
    pon sedap. air je pelik x sure oren ke mango juice from kotak. heheh anyway, sabo yer.. br transfer pics msk lappy. nti i update blog. kem salam ur mom yer.

  3. hehe..okies… i jeles sebab u dapat makan kebab… tapi kalau kebab kambing lagi la triple jelesss… muahahaha…

  4. hmmm biase saya gi kat Tmn U kalu nak makanan arab…x tahu lak ade kat Kg Melayu nih….nnti saya cuba TQ julie for sharing
    2 hari lepas (sabtu) saya gi kat tmn impian emas nk carik barang tetiba ternampak satu restoren yg pelik nama Sauna Sunda Sawargi…beh jugak…makanan sundanese kata pekerja dia…cantik restoren dia dan lazat gak makan…..gambar2 ada kat blog saya baru upload nanti Julie jenguk ek kat http://www.blogmakanbest.blogspot.com dan kalu bolih julie register follower yer hehe TQ TQ TQ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>