Resepi untuk dikongsi ~ Kuih Cara

Resepi untuk dikongsi ~ Kuih Cara

caragulaseh

Ini aku godek time hari minggu hari tu….  teringin plak tekak nak makan kuih cara, so why not buat sendiri. Ada orang panggil kuih ni, kuih cara manis…To me this has always been kuih cara…. kalau cara berlauk, the name speaks for itself kan..? Aku tak tau lah maybe ada banyak lagi jenis kuih cara yang lain that’s why ada orang pangill cara manis….  I love kuih cara, when done right, it will have a pocket of syrup in the center of the kuih… When it’s not done right, the center will be raw and you can taste the sugar granules….so un’cara’.

The last time i made this kuih cara was in 2009, which was 4 years ago…. Can you believe it, i have not eaten a decent kuih cara in 4 years… really, im not kidding… and in that post i promised a recipe but i never did deliver kan..? Ye lah, it took me 4 years to try making it again… hihi well this time i used my own made up recipe and i like it… so, let’s catit :

Bahan-bahan :

  • 1 cup tepung 
  • 1 3/4 to 2 cups cecair ( i used about 100ml santan KARA + 1 cup air pandan + 1/2 cup air)
  • secubit garam
  • 1 biji telur
  • perisa pandan or 3-4 helai daun pandan kisar
  • pewarna hijau
  • sedikit gula pasir sebagai inti

Cara :

caragulaseh3

Campur je semua dalam bekas and kacau sehingga sebati, aku pakai botol untuk masukkan adunan ke acuan cara… senang dan tidak mengecah…

caragulaseh2

Kena panaskan acuan dan sapukan dengan sedikit minyak, bila dah panas tuang adunan, lepas tu letak sedikit gula pasir di tengah2 kuih. Gula pasir akan tenggelam sendiri… tutup acuan dengan penutup, bila atas nye dah masak i.e tak melekit, boleh lah angkat…

Nyumm!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>