Petai Goreng Cili Padi

Petai Goreng Cili Padi

Lagi masakan dengan bahan yang dibeli di CH ~ Petai… Sangat murah 2 ikat baru RM10 and the petai segar lagi dan gomok2… Sedap dok, pahit2 crunchy gitu tapi spoil sikit sebab mak aku tersalah beli ikan bilis, liat bila goreng. Liat2 pun 2 pinggan aku melantak… hehe.. 😀

Bahan di perlukan untuk masak lauk orang pemalas macam aku ni :

  • Petai
  • Ikan bilis
  • Kentang
  • Cili Padi
  • Belacan
  • Bawang merah
  • Bawang putih

Goreng dulu kentang sampai lembut dan keemasan, lepas tu goreng  ikan bilis, put aside

Cili padi, kisar dengan bawang2 tu, belacan sampai halus, ambik bawang extra hiris2 plak, lepas tu tumis sampai garing, season to taste, letak air sikit, gaul2, campak petai and bahan yg dah goreng tadi. Agak2 dah sebati, tutup api, angkat letak dalam piring.

Makan dengan nasi putih panas2, harus lah goreng telur dadar kan? Pastu lebur plak kicap sikit…. Sedap you!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>