Pavlova

Pavlova

Ini satu lagi cooking experiment aku. Dah lama tengok Nigella masak macam sedap jek, tengok kat blog kakak ni pun selalu buat, so aku pun nak try ler buat. Aku pakai recipe yang sudah ku campur aduk kan sebab aku tak moh pakai recipe si Nigella tu bulat-bulat,  macam banyak je nanti tak habis sayang – membazir.

Pavlova

  • 4 egg whites
  • 200 gm caster sugar
  • 1 tsp white vinegar
  • 1 ½ tbsp cocoa powder
  • 50 gms cooking chocolate
  • 300 gm double cream
  • a punnet of strawberries

How to :

  1. Preheat oven to 180 celcius.
  2. Beat the egg whites with a pinch of salt untill stiff, pour in the sugar, bit by bit and continue beating until it is satiny smooth.
  3. Pour in the vinegar, sifted cocoa powder and chopped chocolate, carefully fold these items until throughly mixed.
  4. Line baking sheet with silicon paper, mound the merringue in a round shape.
  5. Put the baking sheet in the oven and immediately lower the temperature to 150 celcius. Cook for 1½ hours or until the egdes and top of the merringue looks dry but when touched still have that sguidgy texture underneath, leave to cool in the oven with the door a jar.
  6. Beat the cream, falvour with a bit sugar and vanilla. Cut the strawberries, put in a small bowl, pour sugar and 1 tbsp of fresh lime juice, stir.
  7. To serve, invert the pavlova on a flat plate and mound the top with cream and strawberries.

My verdict:

Masa aku mula-mula buat menda ni, aku punya putih telur tu dah cantik kembang, aku boleh ngok campur kan gula dengan coco powder. Bila campur kat putih tulur ku yang kembang tu, terus menguncup tak naik-naik. Rugi 4 biji putih telur. Terpaksa buat batch baru and i was careful to add the sugar bit by bit and the coco powder later bila putih telur tu dah kembang dan likat dan berkilat. Sayang betullah bila dah siap pavlova ni, i find it not my cup of tea. It is too sweet for my liking, maybe i would less the sugar to 150gm if i want to bake this again.

pavlova

2 Responses »

  1. Weh , ko ni pandai btoi masak memasak, aku pandai melantak je. Laksa nyonya tu pun aku tgk sunggug berdosa, ni pavlova plak. Aku ingat pavlova tu seorang penyanyi opera or pemain tenis wa ha ha, jahilnya.

  2. actually pavlova ni seorang penari ballet la….. haha
    kalau mak aku baca apa ko tulis ni mau juling biji mata dia sambil juih-juih cakap …TAPI PEMALAS… hahaha

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>