Nasi Dagang Kelantan, Gulai Ayam Ganu & Pencuk Johor

Nasi Dagang Kelantan, Gulai Ayam Ganu & Pencuk Johor

2015-02-13 16.17.07

Salam jumaat uolls…. Hari ni i nak share resepi nasi dagang Kelantan, gulai ayam ganu dan pencuk johor.. Lagipun senang bila nak masak bila2, kalau tak ingat resepi boleh check dalam blog sendiri…. I masak nasi dangan versi Kelantan or ala – ala Kelantan.. guna beras nasi dagang Faiza…sekampit 2 kg, banyak tu… ntah bila lah nak habis….

2015-02-08 19.12.08

Haaa..tu ghuper beras tu..pada sesiapa yang teringin nak beli. I masak campur dengan beras basmathi sebab tak tertelan pulak rasa kalau full beras nasi dagang ni…macam keras je rasa… hihi gedik kan… ish..tensen nye update pakai hp…asyik lah typo error..maklum lah..jari jemari i besor kan…

Masak nasi dagang macam masak nasi lemak, bawang merah, bawang putih, halia, halba and santan. Beras tu i rendam dalam 8 jam..

Lauk pulak i gandingkan dengan gulai ayam ganu. Masak pakai rempah masak cap bunga rose. Rempah ni kawan i bagi, terima kasih banyak2 lah kat saghah… baru lah i dapat merasa nak masak and makan gulai ganu ni… Bau masa masak gulai ni memang wangi, tak sabar nak mamam…. ok resepi macam kat bawah ni :

  • 5-6 biji cili kering
  • 6 ulas bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 1 cm halia
  • 1 cm lengkuas
  • 1 cm kunyit
  • belacan besar ibu jari
  • 1 btg serai
  • 2 tbsp rempah masak cap bunga rose
  • sedikit santan
  • Daging ayam (i guna separuh dari seekor ayam kampung)
  1. Kisar semua bahan2 kecuali ayam, serai, rempah dan santan.
  2. Tumis bahan2 kisar sampai pecah minyak, campak kan sekali serai
  3. Masuk kan rempah cap rose, kacau sampai sebati dan masak
  4. Masukkan ayam dan kacau, masak untuk kecutkan ayam
  5. Masukkan air dalam 1/2 liter, kacau rata, tunggu mendidih, kalau suka campak kan beberapa biji cili padi
  6. Bila ayam dah hampir masak, masukkan santan dan renihkan sehingga masak

ini rupa rempah masak cap bunga rose ye…

2015-02-13 16.23.14

Pencuk semua orang reti buat, i guna timun, nenas dan bawang. Hiris dan gaul sebati. I tak letak pun garam ke gula ke, cuka…semua tak letak..sebab tak suka.. makan gitu je pun dah sedap….

Nah gambar pencuk…dgn nasi ye…

2015-02-13 16.23.53

Ok itu saje…babaisss

Besorrr nye!

Besorrr nye!

Jeng,jeng,jeng…….. Lunch ntah bila kat Zainal’s Place Taman Sri Tebrau…. To tell the truth, this is the first time aku makan kat kedai ni…. Dah lama tau kewujudan nya tapi tak pernah amek port… ni boss belanja, ikutkan je lah… Yang hot kat sini ialah mee rebus tapi aku..being aku…mesti nak lain dari yang lain… aku makan nasi campur… tengok ni..

2015-02-12 12.27.38

 

Besor giler telur ikan tu…tapi sayang nye tak sedap…. sebab tak berapa masak… dan berbau hanyir..potong stim betul! Jangan tanya berapa harga sepinggan yang aku makan ni..yang pasti mahal! 4 orang makan – 2 makan mee rebus biasa, 1 makan mee rebus spesial (yg mcm biasa je rupa dia), aku makan nasi campur ni dgn air ialah RM43+. Tak ingat exact price…nasib baik boss yg belanja, kalau harap aku sendiri, mungkin tak kot…?

Hihi…ok tu saje… babai

I am writing because i want to heal

I am writing because i want to heal

“Studies had shown that writing introspectively on a regular basis can lead to lowered blood pressure, improved liver function and even the accelerated healing of postoperative wounds. The study’s subjects had been told to write for short periods each day about turbulent emotional experiences.”  Excerpt from here

Based on the above, i’ve decided that i will update more regularly. Apa lah sangat kalau tulis merapu untuk membaikpulih diri aku sendiri. Kan???

Aku rindu dengan kau. Malam tadi, was one of the worst. I couldn’t sleep, my heart felt like bursting with this longingess for you. I felt like calling you and telling you of how i felt. I felt like going to that god forsaken place you call home to see if you were there, that’s how much i was missing you. Then i stopped. I forced myself to remember all the hurtful words you said.How you hurt me. How selfish and arrogant you were. How you look at me with disdain everytime i was doing something you didn’t like. How you were always lying, even about the most mundane things. I don’t understand that.

Then this morning, you text me…like there’s nothing wrong. Telling me that you missed me. I wonder why, reading it doesn’t make me feel better. It makes me feel cheap and how worthless i must be to you, for you to treat me like a thing instead of a human being. You come and go as you please, with no regards to my feelings. Aku tak tau lah sama ada aku masih sayang dengan kau. Terlalu banyak perbuatan kau yang mengecewakan hati aku. Yang pasti aku sendiri tertanya-tanya,  why i still miss you?

IMG_73206602528540

Buang Jauh-jauh Pi, Bakaq buang pun takpa

Buang Jauh-jauh Pi, Bakaq buang pun takpa

I miss you. No, let me correct that, i missed the old you. The old you who loved me. The old you who treated me nice. I wonder though if the old you ever existed or was it just a figment of my imagination. Love is blind, very, very blind. I know what it’s like to be with you. I know what’s it like to be without you. You keep breaking up with me and coming back, that i wonder how many times will it take until you figure out either you want to be with me or you don’t. You can’t just keep taking all the benefits from a relationship but turn your back on the responsibility that comes with it. I can’t keep breaking up and starting again. I am getting over you, i would like to get on with my life now….

YouTube Preview Image

Engkau yang bongok

Engkau yang bongok

Thousang apologies, akak sekarang nampak gaya hupdate sebulan sekali… bukan kerana tak ada idea nak merapu tapi kemalasan nak on laptop…. Ini pun aku bantai update pake handphone… so tak leh lah nak, songel lebey2…

Aku nak tengok, siapa yang tak ada pendirian dan tak tahu apa sebenar nya yang dia mahu syaithon?!

Hahahaha…korang mesti ingat aku dah biyol…no, no, nehi… aku adalah normal dalam kebiyolan itu…

Ko tu bongok