Nasi Ayam Penyet Ria – Plaza Angsana JB

Nasi Ayam Penyet Ria – Plaza Angsana JB

Diam-diam.. dah sampai ke penghujung bulan feb. and special nye tahun ni ialah tahun lompat? atau omputeh kata leap year… So, walaupun aku dah lama memalaskan diri tak update blog hari ni macam terpanggil pulak nak update sebab bukan senang nak jumpo 29/02 ni ok… (lame excuse but HEY..blog aku, aku punya sukak la..!)

Hari ni aku nak bercerita pasal kedai makan kat Angsana. Masa mula-mula nampak kedai ni, aku agak excited nak try, cakap dengan my maman… musti cuba ni! Die,die must try! Bila dah try.. hmmmmm…… Tengok menu dia memang promising, banyak nye pilihan… naik bular mata saya nak pilih….

Akhirnya, aku pilih untuk makan empel penyet which is daging goreng dan dipenyekkan…. aku tak tau lah dia penyek pakai apa, hopefully bukan dengan kaki la…. muahaha… mula-mula aku pikir, harga dia ok lah berpatutan tapi silap kawan2… harga RM7 hengget lebih tu (approximate lah.. aku lupa harga tepat dan jitu) tak termasuk dengan nasi nya dong! Itu cuma harga empel nya ajaaa… Jadi mahal lah, pada aku!

See that serpih-serpih tepung goreng? Nama nya kriuk-kriuk… diaorg macam emphasize on the kriuk-kriuk tu, kira macam specialty ke apa lah… tapi pada aku macam lebihan tepung goreng pisang jek… tak de yang special pun… muahahaha.. daging tu sedap, tapi dia tak de ulam macam nasi penyet yang biasa aku makan, dia letak kangkung rebus, so agak keciwa disitu. Sambal belacan dia pedas tapi bukan citarasa aku, interestingly though.. bapak aku sangat suka dengan sambal belacan tu..

Aku juga telah mengorder sup sayur asam ini…. Rasa nye…… masam dan manissssss….. Sangat manis for my liking so tak habis… aku suka sayur2 yang ada dalam sup ni tapi aku tak suka sup base dia… MANISSS! Tengok rupa tak nampak manis kan..? Jangan Tipah Tertipu bang!

Ini apa my maman order, sup bakso ria… tapi dia tak riang ria tatkala makan… you know why..? sebab to her it’s tasteless…. pada aku macam ok je but maman tak suka… tapi dalam tak suka licin jugak satu mangkuk… bagus mak gue tak membazir macam anak dia…. Hehe baru jumpa resit makan hari tu… Total kerugian hari itu ialah RM36.10, ada servis charge walaupun servis macam taik! OK.. aku breakdown lah rega, walau korang tak mintak.. saje gatal nak type…. empel tu RM7.90, Sup Asam (tapi manissss!) RM5.50, Sup Bakso Ria (tapi tak riang ria!) RM6.50, Nasi putih RM1.50, Ayam Penyet RM7.90, Mineral water cap ayam RM2.00…. ┬ákalau makan ayam penyet + nasi = total cost ialah RM10.30 laa lebih kurang, mahalll woooo!

Kesimpulan nya, Restoran Nasi Ayam Penyet Ria kat Angsana, tak mendatang perasaan riang ria kepada aku…. Mungkin tekak orang lain suka tapi aku tak suka.. first and last kot? Kecuali kalau aku nak menerai minuman2 dia…. Good luck kepada pengusaha restoran tu ek..

Babai… (i know ending macam taik tapi dah malas nak pikir…)

5 Responses »

  1. Yoo hooo!!! enibadi om?? sayeH sudah mula hapdet blog. scheduled entries smpi 10/4 you. hahaha hahahahah. biar smpi mulut berbuih seme org tgk selang sehari ada hapdet. hahahaha. itu pon ada lg 4 lom sempat wat entry. anyway, dh lama x mkn nasi ayam penyet. g kuching last week, try mkn nasi ayam bakar penyet. ok ayam x penyet pon, tp sgt sedap. mcm ayam madu pon ada jugak. tp ayam bakar/panggang (yg dipanggil manok panggang) kt sana mmg sedap. sambal kira boleh laaa.. tp xde la tempe and tahu goreng cm kt sini. hehe.. so ckp la kt ur mom yer, i dh hapdet blog. hehe

  2. chesss! berjalan sampai sarawak u ek.. sgt jelezz… oo patut lah hari tu ada kek lapis… beli kat sana ek? I yeye or jek suruh mak i tanya mak u, beli kat mana..? anyway.. sakan update blog.. musti my mom muntah2 baca… haha.. take care sarah…

  3. En. Ntiq,

    err… kalau franchaise, rasa mungkin sama saja kot..?
    dah tengok dah… waaaa meriah nye en. ntiq pi makan2 and jalan2… jeless tauuu… hehe..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>