Nangka Muda masak lemak stail nyonya

Nangka Muda masak lemak stail nyonya

Hari ni gigih meng-update…(mati lah asik guna perkataan gigih)

Pergi pasar malam beli nangka muda. Abang tu potong kulit nangka tu tak habis betul. Masih ada kulit hijau, no wonder berat and mahal!… ishh…!!

Entah bila, aku ada tengok rancangan masakan nyonya kat tv sambil lipat kain (satu kerja yang paling aku benci, bawah sikit dari ironing baju… benci!) So, aku nak masak nangka muda masak lemak ala nyonya…

Bahan2:

  1. Nangka muda (obviously..)
  2. Santan kelapa – 1/2  biji kelapa
  3. Rempah – lada kering, bawang merah, buah keras, belacan, lengkuas (kasi kisar)
  4. Serai sebatang (ketuk)
  5. ketumbar 1 sudu makan (sangai & tumbuk halus)
  6. ayam (ikut suka hati, aku guna sebelah – 1/2)

Cara nya:

  • nangka muda di potong dan rebus dalam air yang bergaram sampai empuk – dalam 15 minit
  • kemudian tus and letak one corner
  • Tumis rempah & serai sampai naik minyak
  • masuk ketumbar tumbuk & santan cair
  • masuk kan ayam & nangka muda
  • bila ayam dah masak, masukkan santan pekat – siap

My verdict :

Ok lah rasa dia. Bau wangi, maybe from the lengkuas. Rasa nya aku tak akan masak style ni lagi. Kalau masak pun i won’t put in the chicken. Tak suka…

nangka-nyonya-stail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>