Mee Siam Kuah ~ Cili Kisar Series

Mee Siam Kuah ~ Cili Kisar Series

Ola!,

Ini ialah mee siam/mee hoon goreng, i think the reason mee hoon is sometimes called mee siam is because it’s made in Siam. Boleh? tak tau nak susun ayat dalam bahasa melayu, taram bahasa omputeh..? Padahal bila terserempak dengan mat salleh, berpeluh ketiak, takut/perasan kalau mat salleh tu tanya apa2…bongoks tul…hehe ­čśŤ

Bila dah goreng mee, teringin nak makan mee siam berkuah plak, so buat kuah….

Mee siam kuah ni jarang jumpa orang jual. Kat JB ada satu gerai kat Kebayan Kotaraya jual, sedap tapi biasa lah orang meniaga mana letak banyak bahan. Harga dalam RM3 kalau tak silap, lupa sebab selalu makan en. laki yg bayor… So kalau nak makan puas, kena masak sendiri…

Mee Siam Goreng :

  • 1/2 pkt mee siam kering rendam dalam air sampai lembut
  • 2 tbsps basic cili kisar yg campur belacan
  • 2 tbsps udang kering – rendam dalam air supaya senang nak ┬ákisar
  • taugeh, udang, ayam, fishball dan whatever kau rasa nak makan boleh campak
  • sos tiram, garam

Kuah Mee Siam goreng :

  • 3 tbsps cili kisar basic (belacan included)
  • 1 tbsps taucho – tapis dan basuh
  • 1/2 mangkuk cina Air asam jawa cair
  • 1 mangkuk cina air rebusan udang
  • 1 btg serai – ketuk
  • 2 tbsps kacang tanah tumbuk
  • garam, gula (adjust rasa – kuah should rasa, masam2 manis
  • untuk garnish – telur rebus, cili padi hiris, limau kasturi, tauhu goreng (aku tak letak sb tak de)

Malas lah nak type cara masak, pandai2 lah ek..? Yang penting aku dah makan and sedap….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>