Mari makan Seri Mukaaaa…..

Mari makan Seri Mukaaaa…..

Kuih ni aku buat malam tadi…. ntah kenapa teringin …. HAHAHAHAHA teringin lagi…. Macam lah ngidam… tapi non adoo!! Ini aku bawak pi opis, baik kan mak aku, tolong potong and masuk dalam taperware ni… beli kat daiso, satu 5 hengget, cute, mak sukerzz! Tapi seri muka tak berapa berseri sebab mak minah potong asal boleh jek… rasa adalah marvelous ok….!

Ini resepi dia, buat sangat sedikit…. guna pan bulat kecik…beli kat daiso gak… comel jek… dapat 1 pan kecik, and 4 size muffin… ok ler tu.. at least tak ler terbuang… rumah aku ni bukannye ada orang nak tolong perabih pun… balik2 muka aku jugak yang nak kena telan… mana lah tak bulat muka ku ini…

  • 1 cawan (metrik-buat kuih punye) pulut – rendam semalam
  • 11/2 cawan santan cair + garam sikit
Kukus dua menatang kat atas ni dalam 1/2 jam, pastu kuarkan dan mampatkan. Kukus balik dalam 5-10 minit and boleh tuang part seri muka tu..
  • 2 biji telur
  • 2 mangkuk kecil santan
  • 1/2 mangkuk kecil air pandan (5-6 helai pandan kisar dgn 1/2 mangkuk kecil air)
  • 3/4 mangkuk kecil gula
  • 2 tbsp tepung kastad
  • 1 tbsp tepung gandum

Gauk semua bahan dalam mangkuk, bila dah sebati, tapis dalam periuk lain dan masak hingga naik wap. Actually aku pun tak pasti naik wap tu apa, macam naik darah ke, mengeluar wap di ketiak ke… cara aku , aku masak sampai dia hampir kental, belum mengeras betul la.. tapi dah mula memekat.. lantak la korang paham ke tak… Masuk kan custard ke dalam loyang pulut and kukus lagi 1/2 jam… bila dah masak, biar le sejuk sebelum potong. Lebih afdal semalam, kalau kebuluq tak sabaq, panas pun boleh potong tapi rasa kureng sikit… sebab panas tahap melecur… 

Sedap tauuu! Aku buat, mesti lah aku puji kan..? Siapa lagi nak puji? Hahaha.. aku suka tekstur dia, tak keras sangat, tak lembut sangat, rasa pun just nice… Nanti aku letak le gambar mangkuk tu… ini semua untuk rujukan dikemudian hari… nak buat lagi senang…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>