Makan-makan cariiii pasaalllll ~ Parsia Restoran, Tmn Universiti, JB

Makan-makan cariiii pasaalllll ~ Parsia Restoran, Tmn Universiti, JB

Ini dinner malam semalam, my maman mengidam nak makan makanan arab… Memula aku ingat nak pi El-Wadi kat Kg. Melayu tapi disebabkan aku nak pass something kat bini juntai, baik pi makan kat Parsia je… satu jalan… Suasana perayaan masih lagi terasa, jalanraya agak lengang, so aku senang hati bawak kereta tak de gangguan seksual….. Isshhh, apasal skema semacam jek aku susun ayat ni…? Arrghhh…. bosan! So, let’s tayang gambar ala-ala bluurrr…..

doughynemasin

Seperti biasa, aku order air bernama dough, dia macam ala-ala minuman orang india – lassi… rasa masam, masin sedikit berempah… Kali ni agak cair, dulu aku order, agak pekat. Aku prefer yang pekat sikit, lebih lemak rasanya…

rotiandturd

Aku order yang biasa-biasa jek… ni lah kambing ni… apa ntah nama dia… kubbedeh? Kubedek pun boley laaaa….. Aku order satu skewer je, yang ni set dia makan dengan nasi, ada jugak yang makan dengan roti…macam mak aku punya tu…. Nasi ni nampak plain sangat TAPIIIII….. i is like occay! Dia ada campur butter ke? Minyak sapi? Aku pun tak tau lah tapi minyak tu buat nasi ni berbau haruummmm….. Bau susu, lemak-lemak, bau lemak susu and a bit sweet…. Aku tak tau lah korang kan tapi aku memang suka bau tu… Bau minyak sapi arab ni lain dengan minyak sapi yang kita biasa guna tu.. bau dia lebih subtle and sweet… hehe… Hamek kau… gigih cerita bau minyak sapi…tapi seriously sedap! Aku makan nasi dengan lamb dengan bawang mentah sesaja and it was heaven to me… Lamb tu pun sangat sedap and berasa… Macam dah tukar tukang masak lah… lebih sedap dari dulu…or maybe dia adapt the resipi to suit tekak malaysia yang dah biasa bedal belacan…. :) Apa pun, thumbs up!!

peliknorhh2

Ini apa yang maman aku order…. special tak…? Siap ada kendi kecik dan penumbuk kecit ok.. Dia serve dalam kendi tu, penumbuk tu dia letak dalam mangkuk, bila kita nak makan, tuang dulu kuah kedalam mangkuk and tinggalkan isi dalam kendi, kemudian lanyak dan ganyang isi dalam kendi tu ikut citarasa kita… Nak hancur lembik lotek or separa hancur or tak nak hancurkan bolehhh…. The choice is yours… You see my maman, gigih tul dia menggodeh menatang tu…kalau aku tak crop gambor nih boleh nampak mulut juih-juih penuh konsentrasi…. hihi 😛 OOPP!! Lupa plak, nama dish ni ialah DIZI…tapi makan tak dizi la…errrr kalau terlebih godek dizi kot…… HAHAAA…

peliknorhh

Ini lah hasil kegigihan my maman lanyak tadi…. Selepas berpuashati dengan kehancuran makanan yang digodek tadi, campurkan balik ke dalam kuah and makan dengan roti arab yang disediakan…. Sedapppp i tell you, aku memang bias la..sebab bahan-bahan dia semua favourite aku, ada daging kambing, kacang kuda, kekacang lain yang aku tak tau nama, rasa kuah ni sangat light, a little sweet with chickpeas aroma and sweet taste, aku rasa yang buat kaler kuah dia merah is tomatoes…. NYUMMM!!!!  Tak boleh blah sedap….

Ok..itu je, harga total makan dinner aku tak tau sebab maman belanja…. Thank you my dearest mak…

ADIOSS AMIGOSSS!!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>