Let’s tengok gambarrr – Beef Stew Jhoolis

Let’s tengok gambarrr – Beef Stew Jhoolis

beefstewjhoolis 3

Ola.. Salam uolls…. I was getting sick wallowing in self pity…. Getting a divorce is never, never easy… even when you know its coming for three years already, i was in denial… Anyway, i have no luck with men it seems….keep attracting jerks – young, old, single, married, pretending to be single, pretending to be divorced… arrgghhhhhh… bencik!! So today was election day, i did my duty… here’s the proof when others were barking that the permanent ink is not permanent and can be washed away easily… well mine didn’t… bencik!! Juntai, mak and bapak aku punya, basuh terus bersih, tak nampak sgt kesan tapi aku dengan kontel sama… blue tip finger… pastu ada orang bg suggestion kat FB surh basuh dengan colgate lah apa, aku cuba tapi jari gemok ku still stained… oh well, tak kisah lah. Dah jalankan tanggungjawab. I will not comment on the outcome, suffice to say i am not posting a blackout on my FB…. heeeee….

blue tip finger

Hamek ko!!! besor giler gambor jari gemok aku… hahaha, ini rembat jek dari FB aku..malas nak edit lg… lantak aaa…

Malam tadi sementara tunggu result election, aku masak beef stew… patut masak petang tapi aku adalah sedang merana jiwa, jadi pi layan perasaan dulu (i.e tidur) letih sangat lah lately… sangat stress…. Anyway, the main reason aku nak masak beef stew ialah sebab menatang ini….

beefstewjhoolis

Hari tu beli jus buah delima ni, product turkey..lupa plak beli kat mana, teskoz agaknya… anyway, jus dia adalah sangat masam dan ada bitter after taste. Masam yang boleh buat semua bulu meremang, tak bole blah MASAM! So i thought of using it for beef stew to substitute for red wine…. bijak tak haku…?

beefstewjhoolis 9

Beef stew, star dia of croz lah …….. LEMBU. Daging ni aku beli kat cold storage..mahal naharomm tapi sebab nak makan beli le jugak.. nak pi pasor malas lah plak, lagi pun dah lewat…itu pun ada a few stuff aku tak beli sebab aku rasa mahal sangat plak kat cold storage…nak pi tempat lain dah malas….so let’s guna apa ada sajorkk…

beefstewjhoolis 8

Bahan tumis untuk sup base dia ek… halia tu aku guna setakat yang aku dah coret hitam tu, portion yang kecik… heh sorry lah, aku tak rheti nak pohotoshop bagai… dah ajar dekat 18 kali pun tak reti gak.. so nasib ek.. Semua aku hiris je, sebab ….malas…

beefstewjhoolis 7

daging tu aku goreng dulu, kasi seal juice dia… chef kat tv tu cakap lah… aku tengok ada logic dia sebab tu aku ikut…. daging goreng bogel..tak letak apa pun..

beefstewjhoolis 6

Lepas dah habis goreng daging, letak butter sikit dengan minyak sikit, so butter tak hangus, goreng bawang-bawangan hiris tadi… oh ya garlic aku tak hiris, biar je sebijik2.. bila bawang dah translucent masukkan celery dengan karot, bila dah layu, masukkan daging, kacau2 and masukkan dalam 2 tbsps tepung, kacau2 sampai masak… pastu baru letak jus delima dalam 1 cup and 1 liter chicken stock.

beefstewjhoolis 2

Jangan lupa letak sikit bay leave and daun rosemary… Aku cari yang segar tak jumpa, tibai je lah yang kering… beli yang paling murah yang aku jumpa…. hihi – dasar tak berduit….

beefstewjhoolis 5

Aku letak sekali kentang and kacang buncis, nak bulk kan stew ni sebab daging nye ciput kan… Mula tu nak buat mash potatoes tapi in the end, malas menang….hihi

beefstewjhoolis 4

Sebab aku yang masak, aku memang akan cakap sedap… tapi a bit masam sebab aku terover dose letak jus delima tu… makan dengan roti wholemeal… sedap!! Nyum!!

One Response »

  1. U know what, bila I lapar, I will visit your blog. Heavennya bila tengok food’s pic kat situ. Tenang and kenyang kejap… Hehehehe…..

    Thanks for sharing :-)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>