Lets catit resepi ~ Tiramisu (Bake with Anna Olson)

Lets catit resepi ~ Tiramisu (Bake with Anna Olson)

tiramisoo 5

Yuhuu… mokcik Ja~Ly kembali lagi…. kali ni mokcik buat tiramisu, sejenis dessert orang Italy… Tiramisu ni maksud dia “lift me up” atau “pick me up”.  Dalam bahasa melayu stail aku – lebih kurang “makan ni terangkat habis la…”  Aku buat tiramisu ni pakai lady ginger (typo ni)  yang aku buat tu…. Ada orang buat pakai kek tapi aku kureng sebab kek lembik dan tak berapa ori… aku yang gedik ni, konon nya nak something as close to the original… Tiramisu original guna alcohol tau… ha kalau makan kat luar tu tengok2 jugak, takut korang terbedal yang ada alcohol, kan ke naya…. !

Ikut resepi dari anna olson jugaks… with modification… Let’s catit resepi…

tiramisoo 4

Aku guna telur 2 biji jek, kuning telur tu tak taruk pun sebab nanti membazir, buang putih teluq tu….

tiramisoo 3

Star utama tiramisu ialah – mascarpone cheese… Dulu memang susah giler nak cari mascarpone ni… sekarang alhamdullilah dah senang sikit… even ada product Malaysia lagi… macam yang kat atas ni. Harga pun tak lah semahal yang import nye… Sorry, aku lupa harga ni berapa tapi bawah RM15. Aku dah pernah buat pakai creamcheese sesaje tapi rasa adalah different ok… creamcheese agak berat dan masam… yang ni lebih creamy and light tasting… tak masam pun..

Dulu aku buat pun pakai resepi lebih  kurang macam ni tapi tak termakan bila terkenang yang telur ni mentah…. Sekarang aku buat cara double boiler, rasa lebih confident nak makan sampai licin dalam masa 2 hari… muahahaha…

Cara Masak :

  1. Asing putih dan kuning telur, atas double boiler, pukul putih telur dengan separuh dari gula sampai kembang dan kental, kemudian letak one corner
  2. Pukul pulak kuning telur dengan belen gula tadi sampai double and likat, letak one corner
  3. Pukul mascarpone cheese sampai lembut, letak one corner (corner pun nak penuh dah..)
  4. Pukul krim sampai separa kental
  5. Campurkan cheese, cappucinno emulco (sebab kita tak guna alcohol, kita sub kan dengan emulco ni, baru lah macam ori) dan kuning telur, kaup rata, masukkan krim, kaup rata, last sekali masukkan putih telur dan kaup sehingga rata.

Dah siap adunan cheese, masa untuk susun sampai terangkat…

tiramisoo 2

Mula-mula susun beskot, kemudian letak air kopi atau nescaffe atau cappucinno (aku pakai kopi cap television jek) ke atas beskot. Kalau ikut original resepi kena celup beskot dalam coffee syrup tapi aku rasa adunan cheese and beskot dah manis so kopi tu aku buat tak letak gula. Beskot pulak aku tak celop sebab aku tak suka dia soggy or lembek.. basah ala embal-embal sudeh… ini terpulang kepada selera masing-masing ek.. Dah letak air kopi atas beskot baru lah tuang separuh adunan cheese tadi dan ratakan. Gambar atas ni tunjuk layer kedua sebelum aku letak air kopi…

tiramisoo

Tadaaa…. selepas aku makeupkan jadi celoreng ireng ni, letak adunan chese seterusnya dan rata kan, tabur permukaan nya dengan serbuk koko atau serbuk coklat… tapi from past experience, aku tak suka tabur dulu sebab nanti serbuk tu basah…meresap cairan yang kat bawah… so aku hanya akan tabur serbuk selepas aku simpan tiramisu ni dalam fridge selama sekurang-kurangnya 4 jam. Pastu apa lahagi… BEDAL!!

tiramisoo 6

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>