Let’s catit resepi ~ Lady Fingers @ Savoiardi (Bake wth Anna Olson)

Let’s catit resepi ~ Lady Fingers @ Savoiardi (Bake wth Anna Olson)

lady finger recipelahh 2

Muahahahaha… tengok aku punya lady fingers ni… gemok dan bantut, dah la bantut, hangus plak tu… muahahaha.. tapi aku bangga sebab telah berjaya buat savoiardi biscuit ni from scratch. Kalau tengok resepi and makan plak beskot ni, rasa dia saling tak tumpah macam baulu cermai… Kalau nak tau rupa biskut ni yang original macam ni ha…

besekot

Beskot original dari kedai ni cun molek je rupa dia tapi aku prefer yang aku buat sendiri ni sebab dia tak keras and sedikit kenyal, tak de lah hancus berderai bila kena air… by the way yang putih-putih macam kulat atas beskot tu ialah gula castor yang di tabur…Beskot ni aku buat semata-mata sebab aku nak buat tiramisu , tak kuasa nak beli sebab selalu terbuang baki dia…. Nak makan gitu jek, macam tak best tapi yang homemade ni, best pulak bila makan gitu jek… sedap macam baulu tapi ada kenyal2 sikit… Nyum..! Let’s catit resepi…

lady finger recipelahh

Cara buat :

  1. Asing putih dan kuning telur. Pukul kuning telur dengan 3 tbsp gula sampai cerah dan bertali, letak one corner.
  2. Pukul putih telur dengan baki gula tadi sampai kental… bila angkat whisk ada tanduk kobau..
  3. Campur sedikit putih telur to the yolk mixture, kaup balik sampai dia loose sikit and then masuk the rest of the merringue, kaup ala-ala rata je
  4. Lepas tu baru lah masuk kan tepung yang telah diayak tadi and kaup sehingga sebati. Jangan over kaup, macam aku …sebab tu beskot aku tu bantot-bantot… hehehe
  5. Pipe bentuk macam kat atas tu and bakar

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>