Let’s Catit Resepi ~ Kek Alunan Kasih a.k.a Kek Marble…

Let’s Catit Resepi ~ Kek Alunan Kasih a.k.a Kek Marble…

alunankasihsgtle

Kek ni hot tahun sudah tapi masa tengah hot, aku tak amek port pun, sebab essentially ianya ialah kek marble cuma cara marbling tu lain sket. Tahun ni baru terhegeh-hegeh nak goggle resepi (typo yg disengajakan tu..). Tapi orang lain buat semua cun melecun, aku punya…? Non ado… biasa jek..  So, lets catit resepi sebab aku dah malas nak taip….

alunankasihsgtle 2

Hahaha… kerja malas tak payah type, snap jek buku resepi… tapi cara memang aku tak tulis… senang jek macam buat kek lain juga… Cream butter and sugar sampai sedikit cerah, masuk telur satu per satu, masuk tepung selang-seli dengan susu cair. Aku dah buat kek ni 12 kali and guna both susu segar and susu cair and in my opinion susu cair lebih lemak berkrim. Dalam gambar atas ni aku guna perisa pandan and orange. Pandan tu sedap jek bau nye, nasib baik orange emulco tu bau dia kurang tendangan penalti, so it didn’t interfere with the pandan smell. Aku pernah juga buat guna pati daun pandan original (a.k.a freshly blended and squeezed) tapi  adunan jadi cair sikit sebab berair, so this time guna emulco sajork.  Next time kalau aku buat lagi nak cuba perisa jagung pulak…. hehe oh ya, bakar guna suhu 160C sampai kek, bila cucuk tengah dengan lidi, tak ada batter melekat.. tu kira dah masak la…

Vavai!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>