Let’s Catit Resepi – Bread Pudding aka Puding Ghoti…

Let’s Catit Resepi – Bread Pudding aka Puding Ghoti…

Ingat tak hari tu aku citer pasal buat puding roti kan? Yeszaa…. sudah tiba masa nya untuk aku meriak kan diri dan share gambor hasil masakan aku tuh…. Sekarang ni gambar amik pakai hp je, malas nak angkut D7000 tu… errr…tipu..sebenarnya aku ada amik pakai D7000 tu tapi aku malas nak download kat laptop and edit…. hehe… Walaupun buat puding roti senang giler tapi kalau dah macam aku ala-ala setahun sekali pun payah nak membuat nye mesti lah lupa kan…? So let’s catit resepi, supaya senang menjadi rujukan dimasa hadapan..time2 mokcik mengidam nak makan dan rajin nak masak…. heheheh..

ini bahan2 nye ok…

Bread puding 2

  • 4 keping roti sandwich yang thick sliced (roti gardenia dalam 8 keping)
  • 1 cup cream
  • 1 cup susu segar
  • 3/4 cup gula pasir (tapi aku guna 1/2 cup je..sebab dah ada kismis and aku tak suka manis sangat)
  • 4 biji telur
  • 1 tsp vanilla esen
  • segenggam kismis
  • 2tbsps butter

Cara buat :

  1. Potong roti bentuk kiub, sebab aku pakai roti yang tebal, kiub aku adalah gemok dan montok seperti aku …so puas makan… hihi
  2. bancuh je semua bahan2 lain kecuali butter dan kismis
  3. Letak roti tu dalam bekas untuk membakar, tuang bahan bancuhan, tabur kismis…henyak2 sikit kasi tenggelam dalam roti dan kuah tu, so time bakar tak de lah dia geseng kan…
  4. butter tu ala-ala cubit2 and letak merata atas roti…kemudian bakar pada suhu 170c selama 30 – 40 mins atau sehingga roti sudah nampak keperangan atau tanned, kata mat salleh
  5. sudah boleh ngap…..

Ni rupa bila dah siap…. tadaaaaaaa!!! Sedap dan menggemukkan….. hihi

Bread puding 1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>