Let’s Catit Resepi – Banana Cake

Let’s Catit Resepi – Banana Cake

Banana Cake 1

Kek pisang ni aku buat last week… biasa lah sibuk dengan perasaan sedih aku kan? Tak dan nak update pasal makanan, walaupun hakikat nye makan tetap macam biasa dan tetap ambik gambor makanan….update nye tu liat sikit… Aku buat kek ni pakai pisang yang aku beli kat discount corner, kat tempat yang barang2 dah dekat nak expired tu…. pisang ni kalau rega biasa nye dekat 11 hengget, gilo ko apo agaknya kan… pisang 11 hengget…. rupa nye pisang import u… pisang phillipino… haaaa merasa lah kak ton cet ni makan kek pisang himport… hihi tapi masa aku beli harga nye cuma RM0.99! HAAAAA… bijak tak, kak ton cet ngko ni? Ye memang bijak..beli pisang benyek memang RM0.99 tapi total beli barang semua totap lah dekat RM100…padahal beli bukan banyak mana pun…. huh..

Resepi ni aku cilok daripada mana, aku dah tak ingat sebab aku bukan catit pun… main pakai hafal je kat dalam kepala hotak…macam tu punye senang nak buat kek ni… heheheh

Kat bawah ni aku catit supaya senang nak buat lain kali…

Kek Pisang (oil based)

Bahan2 :

  • 2-3 biji pisang masak ranum (aku guna satu plastik tu, ada 5 biji yg dah benyek, simpan pun nak buat hapa kan..? kasi lebur semua..)
  • 1/4 cup gula pasir (nak manis, tambah le 1/2 cup)
  • 4 biji telur
  • 1/2 cup minyak masak
  • 2-3 tbsp susu segar (ni aku memandai tambah sebab ada belen hari tu buat puding roti…(post akn datang… hihi))
  • 1 1/2 cup tepung gandum (aku tambah sikit 2-3 tbsp)
  • 1 tsp baking powder
  • 1 tsp baking soda
  • 1 tsp vanilla essence

Cara buat :

  1. Lenyek pisang, campur gula, kacau2 sampai gula hancur
  2. ayak tepung dengan bahan2 kering yang lain
  3. satukan bahan2 basah
  4. campurkan tepung yang dah diayak kedalam adunan pisang, kacau rata
  5. campurkan bahan basah, kacau sampai rata
  6. masuk dalam bekas untuk bakar, bakar dalam oven 170c selama 30-40 minit atau bila cucuk lidi kat tengah kek, bila tarik balik lidi tu clear…tak de batter basah melekat…tu kira dah masak ler… tapi aku tak buat pun….tengok dah cun coklat jek..terus keluarkan.. rupanya kat tengah ada basah sikit tapi ada aku kisah…? muahahahaha… tak sempat nak sejuk betul aku dah potong, habis ok makan..

Banana cake 2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>