Laksa 2010…

Laksa 2010…

Apa perasaan korang kalau aku tag semua title post blog aku dengan 2010? Tak de apa-apa kan..?  😛  Saje jek biol… sebab dah lama tak hupdate, sebab en. laki tak upload gambaq aku, sebab aku tak de idea, sebab aku selalu ‘TER’tido cepat (tapi sempat check ikan & masakan aku kat FB), sebab…………………………….. aku malas……… itu sebenarnya.. hihi 😀

Early last week, as in last monday, aku terima sms dari en. laki; lapaq laksa. Tak sampai beberapa minit lepas tu dapat lagi; masak laksa petang ni. Boleh? Satu arahan nampak nya…. dia ingat aku tak kerja agak nya, dengan bahan tak de, banyak siok perintah2 aku masak laksa…. Nasib baik masa tu belum keluar berita pasal budak maid indon yang bakar rumah majikan tu, kalau tidak, nak jek aku balas sms tu dengan jawapan seperti ini; nak kena bakar ke joran2 lu? hehe… nasib baik aku teringat yang aku ada simpan isi ikan kisar dalam peti sejuk beku aku…. lalala… punya lah dah lama aku simpan, ada lah dekat sebulan dua… bila buat qc check, ok pass, boleh pakai lagi, masih berbau seperti ikan tapi idak ler aku merasa nyer because… gila ke hapa nak rasa isi ikan rebus yang kosong tu? yuck! aku suka kucing tapi aku bukan kucing ok..?

Sebelum tu aku dah menyakat en. laki dengan memberitahu dia yang aku tak koser nak masak laksa sebab bahan tak de kat dapur and aku letih baru balik kerja nak pergi pasar and terus merebus ikan, membuang tulang and mengisar isi-isi ikan tu semua, NO WAY! hehe… drama kuat… aku offer nak masak ikan bilis kicap and telur goreng… member buat muka ketat and said ok… and then proceed to go out with his friends for ngeteh session…. BOLEH?? Anyway lepas dia belah, ajak my mom teman kan terus merempit pergi KIPmart beli bahan laksa… ikan kan dah ada… sonang kerja makcik aihh….. Balik dari pasar terus masak laksa… SIAP! Sms en. laki and told him i cook laksa and he sent an enthusiastic reply of YES! tetapi kemudian laki aku yang bertuah tu, pergi makan kat luar dengan geng dia…. SENTAP!

In the end, he got to eat the laksa but seciput sajork sebab aku dah hangin meroyan geram kat dia, sudah makan dengan gelojoh nya itu laksa and siap suruh si pizah pun makan, kalau kucin aku buleh makan pun aku akan cedok kan…. huh.. puas hati aku…

Sekian itu saja lah drama tentang laksa 2010 saya hari ini….

Ni ada beberapa gambar berkaitan dengan laksa 2010 saya hari itu….:

Petis – an important ingredient bila nak mentekedarah laksa on my hubby’s part…

petis1

Aku suka petis ni, it’s not too thick and i like the taste and most importantly it’s HALAL …

petis2

Ini rupa laksa royan aku… kuah a bit merah because aku lebih kan lada kering. I also add a small can of sardine into the gravy because my more than one month blended fish paste needed the extra kick in the taste department… ~nyumm…

laksa20101

Oh yes… sudah tertekan butang published plak… Laksa aku memang tak letak segala mala dedaunan hijau sebab based from my past experience, nobody gives a damn about those leaves and the cucumber including me. So i just decide to leave it out, jimat poket aku, jimat masa nak sedia kan…. hehe 😀

2 Responses »

  1. buang karan lah ko nih… kata kat kg pastu tak tau pulak kat mana….
    laksa memang sedap nok… lagi2 kalau ada orang yang nak masak kan….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>