Kari Kepala Ikan…

Kari Kepala Ikan…

Lauk ni masak minggu lepas… Masak pun dah malam buta dengan alasan/niat nak makan keesokan hari nya. Ye lah kari always taste better the next day kan..? Sebenarnya aku dah lama beli kepala ikan ni, beli seekor ikan, so bonus lah dapat kepala. Ada cerita lawak seram masa nak beli ikan ni, aku tak pasti apa jenis ikan ni, sebab it looks suspiciously macam satu jenis yang aku tak berapa suka nak makan tapi aku lupa nama ikan tu… So, aku tanya lah kat penjual ikan tu, “ikan ni jenis yang ada tulang dalam isi dia ke?” and serves me right la, si penjual ikan tu jawab, “semua ikan ada tulang kak..” Aku rasa macam nak hempuk je, muka dia yg lebih kurang sama dengan muka ikan tu… What i meant to ask, tulang halus kat dalam isi ikan ni… aarrghhhh susah la nak explain, but i was right, ikan ni memang ada tulang halus kat tengah-tengah isi, bahagian dekat belly dia… me no likey!! sebab senang tercekik… I think nama ikan ni ialah ikan kaci… nanti lah kena tanya maman i…  Resepi macam malas nak catit, sebab aku dah gigih  ambek gambarrrr…. So, let’s tengok!!

kepalaike5

Aku kisar jek bawang-bawangan tu dengan halia and belacan, tomato hiris. Aku tak suka makan lauk kari yang ada hirisan bawang banyak-banyak…. Gangguan seksual untuk menikmati kelajatan kuah kari tu ok..

kepalaike4

Ini ialah halba (yang kaler tan tu) dan biji sawi (yang kaler ala-ala rentung ireng tu..) Aku sampai kesudah.. tak boleh nak detect sumbangan biji sawi dalam masakan…tapi tetap lah nak letak… dasar hipokrit..! Halba dalam bahasa mat salleh ialah fenugreek… kelas ko bedah!

kepalaike3

Rempah tak ber ratus ok… 2 tbsps rempah kari faiza, 1 1/2 tbsps serbuk cumin, 1 1/2 tbsps serbuk cili…..

kepalaike2

Star of the show…… the kepala ikan……

kepalaike

Tumis, tumis, tumis… masuk ikan, santan sikit, asam jawa sikit.. dah siap…. So ralat sebab tak dapat makan dengan roti canai segera sebab tak sempat pi beli and lepas tu lupa… sudah nya kuah yang marbeles ni terpaksa buang… tapi kepala tu memang dah ahbis la aku kokel… muahahaha.. dap! nak-nak bahagian yang bergelatin dengan kawasan mata dia… nyum, lemak berkrim…. 😀

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>