Kaduk naik junjung – Resepi lemak daun kaduk

Kaduk naik junjung – Resepi lemak daun kaduk

Tajuk tak nak kalah kan? Eh, eh, rajin pulak aku hari nak update banyak-banyak…. Tengah ngantuk ni, daripada aku tersengguk-sengguk baik aku merapu… Tau tak daun kaduk? Dulu aku selalu dengar pasal daun kaduk tapi tak pernah nak amek port. Until one day, i found this….

20150429_185629

Yeszaaa uolls, bapak aku tanam rupanya menatang ni and tengok lah sangat meriah korang ye…? Huh, daun kaduk ni masak lemak pun sedap uolls, mak aku pernah masak lemak pucuk ubi, letak daun kaduk dan beberapa daun yang lain, sedap! Ada sekali tu, aku teringin nak makan lemak tu, tapi tak de daun ubi, tengok rimbunan daun kaduk ni, aku terpikir, why not just just semua daun kaduk?

20150429_202033

Yang ni aku ada include daun kunyit sikit sebab itu je yang ada…. daun kaduk tu mana yang lebor, potong ler

Bahan2 lain yang diperlukan :

  • Ikan kembung – rebus and carik isi
  • 2 biji bawang merah
  • 1 ulas bawang putih
  • ikan bilis segenggam
  • lada hitam
  • 1 cm halia
  • 1 kotak santan

Masak dia senang je, semua lebur dalam periuk and tunggu mendidih and daun tu lecur.. siap!

20150429_205005

I makan ni dengan budu.. yes you heard me, BUDU.. sedak tuh… tengok nih gamba budu aku… menarik kans? Tambah pulak ada ikan sepat masin goreng….pergghhhh! Isshhh! Time-time macam ni lah aku dok sibuk nak bercerita pasal makanan… hahaha

20150429_204947

Babai!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>