Jom Mamam – Kari Nyonya

Jom Mamam – Kari Nyonya

Sebenarnya dah lama cari resepi untuk lauk ni tapi sebab tak tau nama dia tak jumpa la… Ini pun tengok dalam TV rancangan Poh’s Kitchen, tu yang gigih cari resepi and masak… Tak sia-sia aku cuba, this is exactly apa yang aku cari… rasa macam lauk masak lemak nasi padang pun ada gak.. ntah la maybe orang lain dah lama tau, cuma aku je ketinggalan… haha.. tak kisah, sekarang dah pandai..

Kari Nyionya (Resepi untuk 1-2 org sajork)

Bahan2 :

  • Ayam 3 potongan
  • Cili kering segenggam – buang biji, masak
  • 2-3 biji bawang merah
  • 1-2 biji bawang putih
  • 1cm belacan
  • 1/2 tsp serbuk kunyit (actually dia pakai kunyit hidup, aku tak da..)
  • 3 tsp biji ketumbar
  • 1 tsp jintan kasar
  • 1 tsp jintan halus
  • sedikit santan
  • 1 – 1/2 asam keping
  • karot & bendi – optional
Cara Masak :
  1. Kisar cili kering, belacan, bawang merah, bawang putih, ketumbar, jintan2 hingga halus
  2. Tumis bahan2 kisar hingga garing, masukkan ayam, kacau rata
  3. Tuang sedikit air, dan masukkan santan
  4. Masukkan karot dan bendi, tunggu hingga ayam masak dan karot empok

3 Responses »

  1. kau buat apa diet, tak gomuk pun..? lagipun ada excuse, bb nyusu kot..? Aku ni…. huaaaa.. :( makin menderam, menambah lipatan lemak… 😛

  2. tisk, kau sgt baik ..
    bebi mmg menyusu,
    tpi mengikut pengalaman setiap kali bebi2 aku brenti menyusu,
    berat aku adalah naik mendadak..MAKA,
    hahaha,kenalah aku beringat,
    walau agak dah terlambat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>