Ini bukan Talam Dua Muka

Ini bukan Talam Dua Muka

Semalam aku MC, bp aku 180/120. Berputar sekejap dunia achik. Doktor tanya nak masuk wad tak? Eh…tak moh la… lagi stress kot. Aku pun pelik kenapa darah aku buleh naik tinggi macam tu, seingat aku, tak de pulak aku mentekedarah benda-benda yang red list. In fact aku rasa 2 minggu ni aku kurang makan ada lah (tapi tak jugak susut badan… 😛 ) then baru aku teringat, laki aku punya hal lah ni yang buat gua stress – suka agak nya nak jadi duda muda…..

Aku sebenarnya dah lama teringin nak makan talam pandan tapi jarang jumpa yang dijual tu sedap.  Malam semalam disebab kan tekak aku ni dah teringin benor, aku pun cari ler resipi tu dan buat. Dalam gambor memang tak cun beb tapi rasa cukup sedap kat tekak aku. Lembut jek. Aku sempat lah makan 4-5 potong (kecik je aaarr) the rest tu aku suruh mak aku bawak gi kelas fardu ain dia, kalau tak nanti aku asik nak melantak jek…

talam-pandan-2

This is the recipe for Talam Pandan

Green Bottom Layer:

  • 1½ cups of sugar
  • 2¼ cups of rice flour
  • 1/3 cup of plain flour
  • 5½ cups of pandan juice (blend 10 pcs of cut-up pandan leaves with a little water until fine then strained)
  • 1½ tbs lime (kapur) water (ntah betul ke tidak aku tulis ni..?)

White Upper layer :

  • 1/3 cup of rice flour
  • 3 cups of coconut milk
  • 4 tbs corn flour
  • 1 tsp salt

Method of cooking:

  1. Take out your steamer and get it rolling first.
  2. Mix the lower layer ingredients into a pot, whisk until everything is dissolved. Then cook on the stove until it is thick (careful, it’s hot!)
  3. Once your mixture has thickened, spread it into an 8″x8″ square tin and steam it for 15 minutes (it’s best to cover the steamer’s cover with some type of cloth, so water won’t get into your kuih and ruined it – like mine)
  4. Once that is steaming, you can start cooking the white layer. Just like green one.
  5. After 15 minutes, take out your pan and spread the white goop on top of the green goop.
  6. Steam for another 20 minutes.
  7. Leave to cool, preferably for a few hours so it would set.
  8. After that cut and ngap masuk mulot…. heeee

talam-pandan

p.s. aku tak letak pun air kapur tu, alhamdullilah menjadi tapi tak kenyal lah. Kalau nak colour yang lagi tangkap lentok sila lah letak pewarna kegemaran anda. Aku tak letak sebab nak natural gitooo ….(sila lah muntah)

2 Responses »

  1. uiksss bahaya tu…jgn sampai jatuh tau. sian ko..tapi aku tau ko kuatkan?kan? janetkan? wah kuih tu sedap sungguh nampaknya..agak2 satu loyang tu dapat berapa potong?

    take care dear…nanti calling2 tau

  2. harap mahap, bukan aku yang potong… sebab tu senget2…..(ngutuk mak aku nih.. 😛 )
    Balik time lunch, aku tengok dah siap potong and susun dalam bekas. Tapi rasa nya dapat lah dalam 30+.

    Apa janet? ni JULIE lah… tak puas ati, turun arrrr…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>