Iftar Menu Day 4 – Kung Pow Chicken ala Julie

Iftar Menu Day 4 – Kung Pow Chicken ala Julie

Dah masuk 5 hari kita puasa, kejap je kan? Semalam aku berbuka dengan nasi putih lauk kung pow chicken and air teh-o ais ~ simple kan?…. tak de kuih muih sebabnye akak tak kuasa nak berebut-rebut. Nanti bila dah balik, kena masak lagi…. LETIH…ini pun kira dah cukup baik aku nak masak, kalau ikut kan hati memang lah malas tapi skema papan a.k.a laki aku tu nanti membebel mengalah kan mak nenek…. tak sanggup nak dengar, aku lebih rela masak….

Sebenarnya kung pow chicken ni ada banyak version, ini version aku lah. Original resipi aku dapat kat koleksi resipi pilihan diana (aku lupa dah link dia.. malas nak cari – ammpunnnn yee)  tapi aku telah tambah bahan ikut suka hati aku dan ikut apa yang ada dalam fridge aku dan kedai mamak kat kawasan rumah aku ni. Alah… tak dosa pun tukar bahan, kita buat dia bukan dia buat kita… bak kata mak aku lah… Aku pernah tengok kat travel channel, rancangan yang Bobby Chin jadi host tu, dia masak kung pow chicken banyak soy sauce, chinese rice wine and a few other ingredients yang aku tak pakei… gila kooo nak pakai chinese rice wine, nak kena sebat ke hapa…?  :) haha.. Ini dia ingredients untuk kung pow chicken ala julie :

  • Chicken breast from 1 chicken (cut into bite size and marinate with cornstarch, salt & pepper -generously)
  • 5 dried chillies
  • a clove of garlic
  • 1 big onion
  • about 1cm of young ginger
  • 1 cup of chillie sauce (i used ‘Life’ Chillie sauce)
  • 1/2 cup of oyster sauce
  • 1 green bellpepper ( i didn’t have and sub-it with cauliflower and carrot)
  • 2 tbsps plum sauce
  • 1 tbsp light soy
  • a handful of cashewnut (fried until golden)
  • salt and pepper to taste

Method :

  1. Fry the cashewnuts until golden
  2. Pound the garlic and ginger in pestle and mortar, snip the dried chillies and get rid of the seeds, cut the bellpepper or vege of your choice.
  3. Fry the chicken in batches until golden
  4. Reserve some of the oil and stir fry the garlic paste and dried chillies, onions
  5. Put the chillie sauce, oyster sauce and plum sauce in, stir for 2-3 minutes
  6. Put in the vege, stir and if it looked a bit dry put in a little water (depends on your preference) leave it alone for 2-3 minutes and can proceed with the chicken and cashewnuts, stir well and done!
  7. Can be eaten on it’s own or with a plate of steaming hot rice ~ nyuumm…

One Response »

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>