Iftar menu 11 ~ 210810 ~ Rojak Asma @ Rojak mamak @ Pasembor/Pasembot! not Pasemboq :P

Iftar menu 11 ~ 210810 ~ Rojak Asma @ Rojak mamak @ Pasembor/Pasembot! not Pasemboq :P

Masak laksa asam lagi… kan aku dah cakap favourite en. laki, so tunaikan je lah permintaan dia tu… Aku makan rojak asma atau ada orang panggil rojak mamak atau en. laki kata pasembot. Bukan pasemboq, macam aku cakap…hihi… en. laki siap bagi crash course on how to pronounce it the right way…. dia kata not all yang ends with r will be pronounce with a q kat belakang…ok?! ¬†Anyway, pasembOT ada sengkuang mentah as one of the condiments. Aku tak letak sebab tak suka… Resipi aku rembat dari blog ini, with minor adjustments… Letih gak nak buat, senang tapi banyak benda nak sediakan. So letih dan panas, berdiri depan kuali ok..?

Kalau nak resipi pergi lah skodeng blog minah tu ek, banyak resipi dia yang sedap2. Resipi rojak ni adalah sangat muai, aku buat 1/4 pun banyak sampai tak terlarat nak melantak. End up aku freeze kan balance kuah tu. Bila2 tekak terasa nak makan pasembOT, ¬†kuah tak payah nak susah2 masak, just cairkan aja…

Rojak aku consists of mainly :

  1. Kentang rebus dan kemudian digoreng bogel – 2 biji (meaning without any batter as baju dia)
  2. Telur rebus goreng bogel gak – 2 biji
  3. Sausage daging ramly goreng bogel – 2 batang
  4. Filamen ketam goreng bogel – 2 batang
  5. Fishcake goreng – 1 ketul
  6. Tempe goreng bogel – 2 ketul
  7. Paru-paru lembu, rebus and then goreng tak berapa bogel (meaning aku letak garam, some serbuk jintan, ketumbar, kunyit, cili) – 500gm (btw masih banyak left-overs)
  8. Tepung/jemput2 – 6 ketul from 150gm of flour
  9. cili hijau
  10. timun comel yang bapak aku beli kat angsana…

TADAAA….! Posing selepas berbuka puasa…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>