Iftar Day 9 – 090811 ~ Lemak Cili Padi Telur Itek & Sayur Kobis Campur

Iftar Day 9 – 090811 ~ Lemak Cili Padi Telur Itek & Sayur Kobis Campur

Yippeee!!! Hari ni aku gumbira…. my love sudah balik…. tapi kejap ajek… :( sedeh balik… Aku masak lemak cili padi telur itek… actually tak pernah pun makan telur itek masak macam ni. Telur asin tu memang lah biasa makan tapi telur itek segar… tak pernah…. kesian ok mak ni…. jakun! Rupanya telur itek, kulit dia tebhal, putih telur dia ala-ala cloudy gitu (ke aku beli yg expired…huahua..), so tadi masa pecahkan, asyik terpecah sekali kuning dia… i tell you…. jakun kan…?

Walaupun aku pakai telur itek segar, aku ada selit satu telur masin kat dalam kuah lemak ni... of coz ler gue yang baham kan.. kuning dia sedap dol! dan juga banyak kolestrol... :(

Masak Lemak Cili Padi stail yang mak aku ajar masa aku baru belajar masak , which is the one without any bawang… hanya 27 biji cili padi, halia and ikan bilis or udang kering, santan from 1 biji kelapa, serai 1-2 batang, 1 keping asam keping, didih kan sampai masak… aku letak belimbing buluh sekali dalam lemak ni… wow.. sedap! Sendiri puji!! Macam tak biasa plak… blog aku, mesti lah aku yang terbaikkkkk! muahahaha…. walaupun kuah lemak itu tercair… Telur itek memang sedap, lemak berkrim dan bau hanyir kuning telur dia pun kuat, kena sabun tangan berkali2, if not bau nya meloya kan, time makan pelik nyer tak loya pulak.. laju jek… hihi 😛

Sayur campur paling senang dalam dunia… kobis cina, karot and shitake mushroom, goreng dengan bawang putih ketuk, bawang merah hiris, aku letak filament stick sebab malas nak kopek udang, sos tiram, minyak bijan sikit… dah siap… sedap dan ringkas…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>