Iftar Day 6 – 060811 ~ Dry Wonton Noodle @ Mee Wanton Kering

Iftar Day 6 – 060811 ~ Dry Wonton Noodle @ Mee Wanton Kering

Ni hao… hari ni mak berbuka dengan makanan cina uolls… mee wantan kering…. gigih tul aku, siap buat wanton tu semua from scratch ok….? Masa nak pergi supermarket beli mee wantan tu, aku bawak kereta macam orang sakit otak, sampai kena hon segala… tapi yang bestnye tu or tak best nyer la…. i don’t give a fuck pun… oppss.. xcuse my languange…. patut lah ramai orang sakit otak bawak kereta.. best siotttt!

Anyway…. hopefully lepas ni aku tak de lah bawak kereta macam orang sakit otak yang kronik… lite-lite sudehh… tadaaaa… mee wantan aku…

Untuk buat sos wantan kering ni, buat :

  • minyak bawang : goreng bawang merah & putih hiris je – simpan minyak tu;
  • minyak cili : minyak panaskan dan masukkan serbuk cili, goreng seketika – simpan minyak tu;
  • sos kicap : 1tbsp kicap mee tamin, 1 tsp sos tiram, 2-3 tbsp kicap manis cap kipas udang, air sikit – masak sampai mendidih.
  • Mee wantan rebus, bilas dengan air sejuk/paip, masuk balik dalam air panas, tos kan. Lepas tu campur kan sikit2, minyak bawang, minyak cili dan kicap, gaul rata.

Ayam tu aku pakai dada ayam, marinate dengan kicap pekat abc, serbuk cili sikit, garam, pepperajishio. Lepas tu pan fry.

Wantan sup aku instant jek, malas nak rebus lama…

  • 1 ulas bawang putih & 1-2 cm halis ketuk, tumis dengan minyak panas, bila dah macam kuning tu, tuang air dalam 1 liter.
  • Letak 1/2 kiub ikan bilis, 2 tbsps chai poh, karot hiris, shitake hiris dan daun sup hiris.. perisa kan garam – siap
  • wantan aku rebus dulu letak asing, letak kemudian sebab tak mau dia kembang sgt terendam dalam sup
Wantan ni aku buat guna daging ayam cincang ramlee jek – senang..
  • 200gm daging ayam cincang ramlee
  • 3 biji sengkuang cina – potong dadu
  • 1 biji bawang merah sederhana besar (bukan bawang besar)
  • 4 biji cendawan shitake segar
  • 2-3 titis minyak bijan
  • pepper ajishio
  • garam
  • wantan wrapper 1 pkt
gaul semua bahan bungkus dengan wantan wrapper. boleh digoreng atau direbus…lebih sedap dari yang aku baham kat chicken rice shop…. memang lah apa pun, kalau buat sendiri lebih puas hati bila makan… even kalau tak sedap… hihi 😛

6 Responses »

  1. huaaaa….. yang ni memang sedappp…. puas hati buat sendiri sebab dapat banyakkk…. hihi tamak dibulan poser…..

  2. buat lah, serius puas hati sebab dapat makan banyak… hihi.. kalau beli kan dapat sikit jek…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>