Iftar Day 4 – 040811 ~ Mee Hoon Goreng Putih & Triffle

Iftar Day 4 – 040811 ~ Mee Hoon Goreng Putih & Triffle

Aku baru realised that ever since puasa, all my post starts with the word hari ini…. nampak no tak boleh jadi copy writer… idea sangap… huahua 😛 Anyway… HARI ni, aku berbuka dengan mee hoon goreng putih… tak tau lah kenapa tapi semenjak dah nak masuk ke alam umur 40an ni suka sangat pulak nak baham mee hoon goreng putih… geesshh! dah nak 40 ek umor… funny, i don’t feel any different than when i was 18 years old and thinking … lambat nye nak 21… konon nye nak freedom ler… ptuii lahh… if only i know then what i know now…. hehe sudehhh… tak guna nak if only, if only…. jom tengok gambar yang tak berapa semenggah ni….

My meehoon goreng putih, letak daging rebus, leek, carrot, mushroom, daun sop – nyaman perut… siap gigih buat cili jeruk ok…

Cili jeruk – 1 cawan cuka, 1/2 cawan air, 1/2 cawan gula, cili hijau & cili padi. Masak air, cuka and gula hingga mendidih, masukkan cili. Dah siap! hihi…

Lepas tu macam ‘ter’rajin plak, buat triffle… sebab teringin plak nak makan… first time buat.. rupa adalah tak semenggah tapi sedap… hahaha sendiri puji lah… orang lain belum tentu lagi kan… aku guna resepi kepala hotak sendiri… swiss roll beli kat cold storage jek… ni bawah resepi custard… untuk sendiri ingat.. nanti lupa plak..

Ingredients :

  • 1 1/2 cawan cream
  • 1 cawan air
  • 1 biji telur
  • 1/2 cawan gula
  • 1 1/2 tbsp tepung kastad – aku pakai yang biasa nye jek beli kat kedai bakery yg timbang tu..
  • 1 tsp vanilla

Method :

Lebur je semua bahan dalam periuk, pastu kacau sampai masak…. jangan lupa kacau, kalau tak buruk ler rupa kastard korang….  

Baru buat tiga item ni, aku dah knackered, letih nak mampuss…. adakah itu tanda nya aku sudah tuek..? hahahahaha…. in my defense, time poser ni, aku adalah sangat busy kat opis ok… (alasan, alasan..) (macam pundeks!)

One Response »

  1. Pingback: Iftar day 18 – 160811 ~ Mee Goreng Mamak & Puding Jagung Kastad | So called chronicles of my life

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>