Iftar day 27 – 270811 ~ Nasi Goreng Ikan Masin & Creme Caramel

Iftar day 27 – 270811 ~ Nasi Goreng Ikan Masin & Creme Caramel

Salam uolls… aku letih giler lah hari ni…. nak update post pun macam malas… tapi update gak kan… gedik, nak nunjuk kat korang apa yang aku makan… macam lah korang sumer nak amek tau… (tak nakamektau watpa kat sini kan..?) heh… lepas berbuka hari ni bukan nye nak gi terawikh tapi sibuk pergi paparich… makan lagi..! First time makan kat paparich sebab adik aku yang eksyen nak mampuih tu baru nak bawak… harap diri sendiri memang tak pi lah… harap en. hubby lagi lah tak pi… kan ke mamat tu ala-ala haji bakhil…? Alhamdullilah ada orang belanja kan…. murah rezeki… jom tgk apa yang aku mentekedarah hari ni…

Nasi Goreng Ikan Masin letak ikan masin tenggiri? aku pun tak tau la nama apa… letak kailan dari vege garden bapak aku kat depan rumah… sedap!

Creme caramel…. maman konplen tak sesedap yang dia beli kat param… aku pedulik hapa… pada aku sedap jek… hehe (dasar kuat melawan..)

  • 2 cawan susu segar
  • 1/2 cawan cream
  • 2 biji telur
  • 2 tbsps susu pekat – kena tambah kot sebab mak aku kata tak manis
  • 1 keping roti
  • vanilla esen
  • 1/2 cawan gula – buat gula hangus

Method : buat dia senang ja… panaskan susu dan cream, rendam roti, pastu bila dah kembang masukkan dalam blender semua bahan, kasi hancur, letak gula hangus dalam acuan, tuang yang dah diblender tadi, kukus sampai masak…

Ini air yang aku order kat papa rich, soya bean dengan sesame ice cream…. soya bean biasa lah rasa air tahu… duh, tetapi… sesame ice cream tu, aku sangat suka!!! rasa sesame sangat delicate, subtle flavour – sedap… tak manis sangat..

Makan Asam Laksa ke Penang Laksa ni… sedap!! Mee kari dia pun sedap… itu budak jari gumuk makan… tak sempat amek gambar… Murah pun murah… 3 orang makan baru 60++ kalau makan kat lavender mau jejak 100++, hari tu aku makan 2 orang jek dah 100+, terperanjat beruk… nasib baik ada duit extra.. kalau bawak ngam-ngam? tak ke tebal muka..? hehehe… tu lah… sengkek tapi nak makan sedap kan…?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>