Iftar day 22 – 220811 ~ Lontong Kuah

Iftar day 22 – 220811 ~ Lontong Kuah

Hahahaha… aku tak tahan lah, semalam makan lontong kering tak mendatangkan orgasma, so hari ni return beb, with a twist… which is lontong kuah lodeh laa…. hehe.. So that was what i had for iftar… senang sikit keja aku, balik just masak lodeh, serunding dgn sambal kacang semalam ada lagi, rebus telur ja… and eating something that simple is so sinfully satisfying…. heheh.. buruk no bila dapat makan lontong ek..?

My Lodeh Resepi

  • 8-10 batang Kacang Panjang
  • 1 batang karot
  • 1 biji sengkuang size S
  •  1/2 biji kobis
  • 2 biji bawang merah
  • 1 ulas bawang putih
  • 1 biji cili merah & 1 biji cili hijau
  • 1 genggam ikan bilis – kisar halus
  • 1/2 tsp serbuk kunyit
  • 1 kotak santan KARA 200ml
  • 200-300 ml air

Method : Hiris semua sayur-sayuran, bawang2 dan cili. Masukkan santan, air, sayur kacang, karot, sengkuang, bawang hiris, ikan bilis kisar, serbuk kunyit  dan air kedalam periuk, masak sehingga mendidih. Bila dah mendidih, masukkan kobis, cili hiris, tauhu goreng, soohoon dan tauhu kering (optional). Biar sehingga kobis masak, perisa garam – dah siap!

So tadi aku ada hal kat post office kat sebelah MBJB and as i was walking towards my car, there’s a breeze and i smelt the most sweet, salty, fishy breeze from the selat tebrau…. it’s moments like these that i think.. I LOVE JB….. hahaha 😀  Seriously though, that moment when that breeze smack me right on the face… it made my day… i was in a good mood…. sampai sekarang ok…. i think GOD is great ~  ^^)v

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>