Iftar day 2 – 30/06/2014 ~ Babat ooo babat, buruk dipandang sedap dimakan

Iftar day 2 – 30/06/2014 ~ Babat ooo babat, buruk dipandang sedap dimakan

Supposed today aku tak kerja sebab ganti semalam public holiday tapi entah kenapa pulak, bank negara decides that we all have to work… yg masuk union dapat lah extra payment but me…? Entah tak tau pulak…..yang pasti hati memang berbuku jek kena pi kerja… hihi

babatrebunglemakpedas

Yang pasti pagi nak pi kerja malas tapi petang lambat pulak belah dari opis sebab sedap berborak dengan member…amekaw..aku sampai rumah dalam 6.45pm dan mak aku dah muncung sedepa….. laaa…rilek la… got time what..? See… babat masak lemak pedas with rebung…. masak lemak cili padi style negeri sembilan, pakai cili padi, halia, ikan bilis, belacan and halia – blend kasi halus, campak dalam periuk. Babat dah siap rebus, tambah santan, serai, asam keping sikit, didihkan…SIAP! Tu pun nak muncung2…. kecik hati i tau… padahal lauk penuh satu table…. Ini memang favourite aku…boleh ratah macam makan sup ok….

puding oren

Dessert puding oren. Try dari FB…ok lah not bad sebab aku dah jahanamkan resepi ni ikut bahan apa yang aku ada…tak pe janji sedap dan ada rasa oren… hihi… resepi sini aku copy paste sajork…

PUDING OREN SUNQUICK
Oleh:Suriea Noor
FB:www.facebook.com/bukuresepi

Bahan2:
1paket agar2 tali (25gm)
3 biji telur
1300 ml air
400 ml santan (200ml santan kotak + 200ml air)
200 ml oren sunquick
400 gm gula (bole tmbah atau kurang)
2 sudu teh pewarna oren
Cara:
1. Masak agar2 bersama air hingga hancur. Tapiskan dan masak bersama gula.
2. Campurkan santan dan telur dlm satu bekas dan pukul sedikit dgn garfu.
3. Bila gula hancur, masukkan campuran santan dan telur tadi. Kacau.
4. Bila mendidih, kecilkan api dan masukkan oren sunquick bersama pewarna oren. Kacau.
5. Bila campuran agar2 kelihatan berbintil2, matikan api. Masukkan campuran dlm acuan pilihan.

Selamat menjamu mata ye…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>