Iftar day 2 – 220712 – Asam Laksa

Iftar day 2 – 220712 – Asam Laksa

Honestly aku rasa this year puasa adalah yang paling mencabar sebab asyik tak sihat… hari ni demam la pulok, menjangkit dari laki aku la tu.. Dia ni asal balik rumah jek mesti demam dan mesti akan pass down the virus to me… Masaalah nye, dia kalau sakit cepat baik, aku ni …. lambat nak baik and by the time aku baik, dia akan pass sekali lagi penyakit dia tu kat aku… tensen mokcik… Sekarang aku tengah sejuk, panas, sejuk, panas…. crisis identity betul… nak masak pun tak larat tapi sebab dah janji dengan laki aku nak masak asam laksa, so nak tak nak, masak le jugak…. Nasib baik semalam dah blender lada semua… so hari ni senang la, rebus ikan jek….

Resepi copy dari post lepas, edit sesedap rasa lah… ikut keadaan…

ASSAM LAKSA

Ingredients :

  • 2 big fat horse mackarel or indian mackarel (selar kuning @ kembong) – boil, once the fish is cooked, cooled until you can handle and separates the flesh from the bone and blend using the fish water (strained first)
  • 2 tbsp blended dried chilli
  • 2 shallots, 1 garlic, ½ inch ginger – blended
  • 1 tbsp assam jawa adabi
  • 1 asam gelugor
  • 500 ml water
  • a bunch of daun kesum
  • one bunga kantan – cut lengthwise
  • 1 pack of laksa noodle
  • condiments consists of : sliced shallots, sliced pineapple, cut birds eye chilli, petis istiqamah (from Kedah) and boiled eggs

Method :

  1. Mix everything (except for the laksa noodle) and cook until it boils.
  2. Pour hot water on the laksa noodle and let it soak for a while before draining
  3. Assemble everything in a bowl and eat ~ nyuum!

*Nenas tak de sebab tak jumpa nenas masak time pi pasor… itu pun laki aku sibok2 tanya… nak je aku makan muka dia…. dah la tak tolong, banyak colok pulak…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>