Iftar day 18 – 160811 ~ Mee Goreng Mamak & Puding Jagung Kastad

Iftar day 18 – 160811 ~ Mee Goreng Mamak & Puding Jagung Kastad

Hola… Tadi aku berbuka dengan mee goreng mamak dan buat puding jagung untuk dessert. Malas nak tulis banyak2 sebab letihhhh….lagi satu sebab mee goreng mamak gue kureng sedappp… huaaaaa :( biasalah hit or miss…. kadang sedap gilers, kadang ntah apa rasa…. masak, semua orang boleh masak tapi masak dengan SEDAP, heee itu tak semua orang boleh buat….. 😛 kena trial and error and juga air tangan yang semulajadi… tak cayer? tak kisah tapi pernah tak korang wonder kenapa 2 orang tukang masak guna resepi yg sama, bahan yang sama tapi rasa completely berbeza…? heee…. ngarut plak aku ni pagi2 buta… ngantuks la…

Mee mamak yang tak berapa menjadi…. tapi puding jagung was marvellous!! Resepi ikut dari myresepi. Aku buat kan sekali kuah kastad, muah!! sedap! Puding tu tak berapa manis pada aku, kalau tak buat sos maybe boleh tambah sikitttt gula…

  • 1 cawan tepung kastad
  • 1 cawan creamed corn (aku pakai homemade – riak giler ni..)
  • 1/2 cawan gula pasir
  • 3 cawan air
  • 1 1/2 cawan susu (aku pakai cream sb susu tak de…faktor debabness)

Method : campur semua benda, kacau rata, masak sampai pekat, masuk dalam acuan. dah siap

Resepi sos kat sini ek..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>