Iftar day 13 – 11/07/14 ~ Babats lagikkk….

Iftar day 13 – 11/07/14 ~ Babats lagikkk….

Hey…sorry i tak update 2 hari, i busy dan mengantuk la…hehe.. macam la ada orang yang ternanti-nanti i update ek? Anyway i dare say, lauk iftar hari ni, is one of the more successful ones sebab i tengok my apak dan my boncet brother makan bertambah… maybe sebab kena dengan tekak diaorang kot…. Jom tengok gambarzz zaasszz!

gulaibabatrebung

Gulai Babat Rebung ala Jhoolis

  • 1/2 kg rebung – rebus dan potong bite size
  • 1 pkt rebung madu
  • 10 biji cili kering (dlm segenggam la)
  • 3 biji bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 1 cm halia
  • 1 cm lengkuas
  • belacan besar ibu jari
  • 1 tsp serbuk kunyit
  • 1 btg serai
  • sekeping asam keping
  • santan kotak 200ml
  • air secukupnya

Kisar bahan 3 – 6, tumis kan sambil campak serai yang diketuk dengan serbuk kunyit, kacau rata, tunggu pecah minyak. Masukkan air dalam 2 cawan, masukkan babat dan rebung, santan dan asam keping, biar merenih dalam 15-20 minit. Siap doh!!

brokoligoreng

Lawan nye ialah brokoli goreng… i sangat suka sayur brokoli tapi kalau my maman yang masak i kurang suka sebab dia akan masak sampai kawan tu lunyai….. i no like soggy vege… hihi… yang ni ok lah i still kena masak lama dari yang i suka sebab my apak gigi takde tapi tak sampai lunyai la… hahaha selamat hari raya mak minah!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>