Iftar day 11 – 09/07/2014 ~ Sotong Singkong Makanan King Kong

Iftar day 11 – 09/07/2014 ~ Sotong Singkong Makanan King Kong

Semalam ternampak kawan kat FB berbuka makan Sotong Kangkung, wow wow, i dah lama tak makan sotong kangkong sebab tak de orang nak bawak pi makan (loser nye.. :( ) dan juga sebab yang makan kat Tepian Tebrau tu macam tak berapa best la…. Hahahaha…actually sotong kangkung ni bukan nye favaourite aku pun. Dulu masa aku kecik2, kalau mak dan apak aku bawak pi makan sotong kingkong ni, aku punye lah berbulu nak makan…tetapi lihat lah….setelah menjalani proses penuaan yang agresif, selera aku dah berubah… Dulu tak suka giler makan lauk lemak, sekarang…? Hamek kaw, seminggu mesti sekali aku masak… Eh, eh…aku ni macam krisis identiti pulak kejap bahasakan diri aku, kejap i…arrghh sabor je lah ek… i memang macam ni…tingtongkingkong… muahahaha….

Anyway, aku bersemangat giler nak buat sotong kangkong ni sebab kawan aku tu bagi cheat yang aku rasa sangat best, simple, mudah dan sesuai untuk aku yang ala-ala malas tapi nak makan sedap2 je ni…. ok..zasssz jom tengok gambaq

sotongsingkong

Kaann…menariks i tell you and it was so easy to do…

Sotong Kangkung versi Regina

Bahan2 :

  • Sotong Kembang sekoq (duh…)
  • 1/2 bekas sos rojak Mak Bee (Boleh beli kat pasar Larkin)
  • 2-3 tbsps cili sos ABC
  • 3/4 cup air
  • 1 tsp minyak bijan
  • 1 tsp kicap cair
  • secekak singkong/kangkong/kingkong

Cara masak senang je…sotong tu potong lah bite size, kalau rasa2 nak jadi macam manusia zaman batu tak payah potong, biar jek selambak besor gitoo, kokel lah korang… Kangkong tu pun potong lah agak nya boleh masuk mulut dan tak tersimpul dengan tali perut bila masuk kedalam mulut…Lepas tu celur atau rebus sehingga masak dan tos and letak cantik2 kat pinggan hidang. Sos dia, ambik sos mak bee, sos cili ABC, air, minyak bijan, kicap cair, ┬álebur dalam periuk, kacau rata dan kasi didih sikit…Siap! Dah boleh tuang kat atas sotong dan singkong yang uolls dah susun cantik2 tadi. Kalau suka boleh tabur extra kacang tumbuk tapi aku tak buat sebab sos mak bee dah ada kacang…

nasi goreng sayur

Dah tak kan aku nak makan sotong je…masak lah nasi goreng sayur pedas ni… tapi tak cukup pedas buat aku.. tak kisah la..kang pedas sangat, pijar pulak bonbon bila pi toilet kan..? Puasa2 ni kalau kena diarrhea, nahas oi!

OK itu saje kisah makan i semasa berbuka tadi… See you tomorrow, insyaallah…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>