Iftar day 12 – 10/07/2014 ~ Lemak Pucuks bukan Mati Pucuk..

Iftar day 12 – 10/07/2014 ~ Lemak Pucuks bukan Mati Pucuk..

Yeszaaaa i gerenti makan lauk lemak ni uolls tak kan mati pucuk…. sedapz ok… I first tasted it when my maman cook it earlier this year, she got it from watching the food chanel lah….tapi sekarang bila kau tanya dia, apa nama lauk dia, dia blur-blur sotong tak ingat….hahahahaha comel…dan annoying at the same time… so i will then sukasukihatiaku will christened this dish Lemak Pucuks Mak Minah…. hahaha ¬†Zaassss, jom tengok gambar..

lemakpucuks

Sedappppp i tell you, nampak je bland dan tak berapa menarik tau..

Lemak Pucuk Mak Minah (gerenti tak mati pucuk kalau makan)

Bahan2 :

  • 1 ikat pucuk ubi
  • 1 ikat kangkung
  • secekak daun kaduk
  • secekak daun kesum
  • 1 batang serai
  • 4 ekor ikan kembung size sederhana
  • 1 biji bawang merah size sederhana
  • 1 biji bawang putih
  • 1 cm halia
  • sejemput ikan bilis
  • belacan besar ibu jari
  • 1 kotak santan (200ml)

Cara masak :

  1. rebus ikan, bila dah masak, asing isi ikan dari tulang, letak one corner
  2. petik la pucuk ubi, tu pastu rebus, bila dah masak, tos dan hiris
  3. bersih kan dan hiris pucuk2 dan daun2 lain
  4. kisar bawang2 tu dengan ikan bilis, halia dan belacan
  5. Tuang bahan kisar dalam periuk dengan air dalam 2 cawan, campak serai yang telah diketuk, didihkan. boleh letak serbuk kunyit, kasi tambah seri..tak letak pun tak de sape nak marah uolls
  6. bila kuah sudah mendidih, masukkan pucuk2, daun2 dan isi ikan tadi, masak sampai tumbuhan tu semua layu
  7. lepas tu masukkan santan, adjust lah garam, pak aji dan serbuk lada hitam (i pakai yang fresh grind sebab i eksyen). Dah siap, boleh bedal!

 

sambaltomato

Lawan nya ialah sambal belacan tomato ini… Pedas, masin, masam, manis…pergghhh! Memang sedap! Nak lagi sedap goreng lah ikan masin kan…tapi sadly i is malas..so i melantak lauk ni begini saje, ayam kicap yang my maman masak pun tak bisa melawan kesedapan lemak pucuk tak mati pucuk ini ok… hihi

pucuks

Diakhiri ¬†dengan gambar yang i letak dalam IG…. hehe…. I know ending cam haram but lantak lah kan…

See ya!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>