Iftar day 10 – 08/07/2014 ~ I Jaly hari ni ok..?

Iftar day 10 – 08/07/2014 ~ I Jaly hari ni ok..?

Tau tak apa makna Jaly? haaaa… Ja (wa) + (Ita) ly = Jaly lah…! Itu pun tak tau… hihi. Hari ni i masak Linguine Carbonara dengan Rocket leaves salad…. burrpp…alhamdullilah! Ish..bau daun salad… hihi (rasa nak tampor tak?) Sebelum apa2, meh i tayang gambar IG i….

iftar day 10

Hehheh….

linguinecarbonara

Gigih i masak carbonara untuk berbuka…..lepas tu tak sedap. Bukan pasal i tak reti masak (tetap tak nak ┬ángaku ok..!) tapi sebab i guna cheese yang salah, kekdah nye, carbonara i ada bitter aftertaste….(eh, macam i jugak lah… hihi rasa nak tampor lagi tak..?) Ok, i guna resepi David Rocco Dolce Vitta (lebih kurang halal lah tu) dan i pernah buat dulu, cer tengok kat sini —-> Klik! tapi masa ni i bagi link aja, tak type resepi. Sudah nya bila diri sendiri nak repeat masak, link tu dah kojol masuk kubur… Leceh tau i kena google sana sini..nasib baik ingat lagi nama hidangan tu… So kali ini, i serta kan sekali resepi nye, supaya senang kalau dimasa hadapan i gatal nak jadi JALY ok..

Carbonara sauce

Bahan2 :

  • 2-3 ulas bawang putih
  • sedikit daging ayam salai (cold storage ada jual, takde pakai je ayam ke sosej, apa2 lah uolls suka)
  • 1/2 cup susu segar
  • 1/2 cup cheese (guna lah cheddar ke parmesan ke, make sure tak de bitter aftertaste mcm i kena…padan muka)
  • 2 biji ayam (eh,eh…i baru ternampak i tulis 2 biji ayam..hihi.. telur ok?)
  • blackpepper

Uolls nak tau kekdah masak pi lah google, malas lah nak taip… ­čśŤ

roket salad

Rocket and Mizuna leaves salad. I guna daun rocket dan mizuna, tomato cherry, crouton buat sendiri, dan kuah salad ceaser Paul Newman. Sedaaapppzzz walaupun daun-daunan itu adalah pahit giler….

Cara nak buat crouton :

Roti (aku pakai roti honey wholemeal gardenia, pakai roti sandwich kedai bread talk pun ok. Suruh budak tu potong roti tu tebal. Mmg yummy giler) potong dadu, minyak zaitun sikit, grated parmesan cheese sikit, perencah garlic bread McCormick, Gaul2 rata pastu bakar dalam oven sampai kering… sedap..makan macam tu pun sedap. Of course lah, ini bukan makanan untuk orang diet ek… hihi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>