Iftar Day 1 – 010811 ~ Kung Pow Chicken

Iftar Day 1 – 010811 ~ Kung Pow Chicken

Hari ni public holiday… berlengkar atas katil sampai petang sambil2 surf internet and intai2 blog orang… sampai ke petang tak tau nak makan apa…. en. hubby balik, i sgt suka so decide to cook kung pow chicken sebab dah lama tak masak…

Resepi ikut resepi pilihan diana yang aku sudah modify ikut selera aku tapi blog tu pun dah tak leh bukak nak link kan…

Ingredients :

  • 2 keping dada ayam
  • 2 ulas bawang putih
  • 1-2 cm halia
  • 1 tbsp sos tiram
  • 1 tbsp sos cili life
  • 1 tsp kicap manis cap kipas udang
  • 100 – 200 ml air
  • 1 tbsp tepung jagung
  • 1 tbsp kicap cair
  • garam & pepper ajishio
  • 5-6 btg cili kering
  • 1 batang leek
  • 1/2 biji capsicum hijau
  • 1 pkt kecik kacang gajus – kat kedai mamak rumah aku rega RM2.50 1 pkt
Method :
  1. Mula2 potong dada ayam dadu sederhana besar, lepas basuh, campur tepung jagung, kicap cair, garam, pepper, gaul dan perap dalam 1/2 jam
  2. Hiris leek, capsicum, ketepikan
  3. Tumbuk bawang putih dan halia hingga hancur. cili kering tu potong2
  4. Panaskan kuali, goreng ayam dulu, bila dah kuning angkat letak tepi, lepas tu goreng kacang gajus, bila dah kuning angkat letak tepi, pastu goreng cilikering, agak2 dah kuning sikit angkat letak tepi
  5. Tumis bawang putih dan halia tumbuk, bila naik bau masukkan leek dan capsicum, pastu masukkan sos tiram, sos cili, air dan kicap. Letak ler garam dan perisa, kacau rata, masukkan bahan2 yang dah digoreng tadi…
  6. Gaul rata sampai kuah agak pekat, boleh lah angkat dan mamam …..  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>