Honey Citron Tea…

Honey Citron Tea…

citron-tea

Anda pernah dengaq tentang Honey Citron Tea? Yaa…. honey citron tea dibuat daripada buah citron, madu dan asid sitrik, dan ianya didakwa tidak mengandungi sebarang bahan pengawet. Ia ialah produk keluaran dari negara Korea.  Ada jugak yang kata ianya dibuat daripada buah yuzu. Buah yuzu ni ala-ala antara lemon dengan oren lah tu… Anyway, aku dah lama terperasan botol-botol honey citron ni di Jusc0 tapi tak pernah pulok nak ambik port (actually ada jugak belek macam nak beli tapi bila tengok harga dalam RM40+, buat2 tak nampak je lah…) Even before i find out the health properties that’s  attached to it, aku memang sudah jatuh chenta dengan nya…

Kata nya (ala-ala mak gayah dengan sentil ~ kepoh), honey citron tea ni mengandungi 3,  i repeat TIGA kali lebih natural vitamin C(240mg/100gm) daripada buah lemon dan SEPULUH kali dari buah apple… haaa…….ambik kau… dan ianya juga boleh :

  1. (copy paste sajork…hehe…) Vitamin C: Relief from fatigue, Reduces freckles and discoloration, Cold prevention.
  2. Citric Acid: Digestion Stimulation, Relief from fatigue .
  3. Limonid: Suppression of fever.
  4. Limonene: Blood circulation stimulation.
  5. Calcium: Strengthen bones.

citron-tea-2

Hari sabtu hari tu… kan aku ala-ala demam manja, ada lah pulak geng tingkap mak aku datang bawak katalog cosway, sibuk suruh aku beli…so aku pun dengan malas dan longlai nyer belek lah katalog tu…lo and behold aku sudah ternampak lah si honey citron tea nih… and yang paling penting! harga nya hanya RM19.90 sajork! For a 1KG bottle occay?! Akak pun roger dengan itu makcik confirm satu botol..MUAHAHAHA! Sebenar nya, even without the health properties yang diwar2 kan tu pun, benda ni memang lah sangat sedap… manis-manis pahit. I LOIKE! Aku dapat botol tu hari ahad, hari ni baru hari isnin, dah suku botol aku kerja kan…

citron-tea-3

Aku suka minum dengan air panas buat macam teh, kalau guna air sejuk macam kureng lah kick dia….See, texture dia macam marmalade kan..? Rasa pun lebey kurang la… but this is the best part…..

citron-tea-4

Bila dah habis minum…makan menatang nih…….~NYUUMMM!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>