Guacamole – Avocado Hancur

Guacamole – Avocado Hancur

Ola,

Still feeling2 Ms. Mexico so, aku buat entry guacamole. Avacado is one of my favourite fruits and since i bought about 1 1/2 kg of them from CH, i have been having my avocado juice regularly. I just love the green colour and taste. A little bitter, creamy and lemak, combine it with milk and walah! So good! I’ve been dying to try guacamole for the longest time tapi tak tau nak makan dengan apa, so terlanjur dah buat tortillas hari tu, ambik kesempatan lah buat guacamole nih. Resipi yang aku guna ni bukan purist sebab aku guna mayonaise, rasa adalah sangat sedap… To me lah…

Resipi guacamole melayu aku :

  • 1 biji buah avakado yang montel
  • 1 biji shallots – hiris halus and rinse (supaya mulut tak berbau hapak banga)
  • 1 biji limau kasturi
  • 2 tbsps mayonaise – aku pakai kewpie
  • garam dan sedikit pepper

Cara :

  1. Potong 2 avokado, buang biji and korek isi buah tu masuk dalam mangkuk
  2. Hancurkan isi avokado pakai garfu, perah limau
  3. Gaul rata, letak mayonaise, bawang/shallots hiris, garam, pepper and gaul sebati
  4. Sudah siap, seelok nya simpan dalam peti ais dalam 15 min supaya bahan2 mesra dan rasanya mantop!

Aku makan dengan tortilla sesaje pun sedap tapi kalau nak lebih umph, letak isi ayam goreng yang dicarik, daun salad, tomato salsa, guacamole, hot sauce ~ Nyummy!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>