Dah dirampas laki kita, biji mata kita pulak nak dikorek…

Dah dirampas laki kita, biji mata kita pulak nak dikorek…

Malam ahad ke sabtu lepas, ada rancangan anugerah bintang popular BH. Korang ada tengok ke? Rumah aku memang tengok lah, mak, bapak dan adik aku semua peminat, so memang tak kan miss punya. Aku tengok half way je, lepas tu bosan and terus masuk bilik tengok tv singapore, ada movie. En. laki macam biasa, mengadap pc.

Aku sebenarnya nak kepoh pasal zizie ezzete dengan husband dia bung mokhtar. Ye lah, kan diaorang ala-ala macam kena serbu dengan paparazi malam tu. Semenjak dah jadi isteri orang ni, aku tengok zizie makin berseri-seri, nampak dia bahagia dengan perkahwinan nya. Alhamdullillah semoga berkekalan lah hendak nya but i can’t help but wonder macam mana madu dia meneruskan kehidupan dia? Aku rasa kesian kat madu dia, aku boleh rasa kan betapa sakit dan hancur nya harapan seorang isteri bila suami yang kita cinta, percaya sepenuh hati, layan bagai nak rak, tiba-tiba berkongsi kasih dan katil dengan perempuan lain. Rasa diri ni tak diumpama kan lagi, tak dihormati, tak dikasihi. In one short word – SAKIT!

Dalam Jelita April, yang cover nye zizie juga, ada temubual bersama pasangan pengantin baru ni. Zizie cakap husband dia lebih pandai masak dari dia and selalu masak kan untuk nye.Siap masak breakfast lagi, laki kau ado? Laki aku non-ado! Auwww.. lomentik nye bung! Harap-harap dengan wife pertama pun bung lomentik sediakan breakfast juga, jangan dengan wife baru je, mentang-mentang lah kawan tu putih gebus tak henggat…

Sigh… apa pun, jatuh je akad, bermakna jodoh zizie dengan bung memang telah ditentukan yang maha esa… terpaksa lah wife pertama terima and redha…

Kalau aku, i won’t be surprised if en. laki nak kahwin lain or even menyimpan gundek2 ala harem diraja. Aku tau aku tak perfect, banyak kekurangan and lumrah manusia memang tak akan puas dengan apa yang dimiliki. What will surprise me though is if en. laki thinks or any men in this world lah thinks, they can be fair… Susah beb, jadi lelaki bukan senang. Banyak tanggungjawab dipikul di bahu anda semua. So sebelum kote tu nak vibrate gatal sana-sini, pikir, kaji timbang kati dulu kalau diri tu mampu. Jangan sibuk nak ikut sunnah nabi bab nikah kahwin, bab lain berat pula. Kalau mampu bab harta benda, belum tentu mampu adil dalam kasih sayang. Mesti ada yang terlebih kat sana, terkurang kat sini, sudah nya sendiri mau ingat lah bro, di akhirat nanti anda yang akan disoal..

Nabi Muhammad s.a.w bersabda, maksudnya: “Barangsiapa yang mempunyai dua orang isteri, lalu dia condong kepada yang satu dari yang lain, nanti dia datang di hari kiamat dengan menyeret sebelah lambungannya dalam keadaan senget atau berat sebelah.” (Riwayat Ashabussunan, Ibnu Hibban dan Hakim)

Aku cilok sabda Nabi Muhammad s.a.w itu di sini, penulis ni juga tulis …

Condong sebelah yang diancam dalam hadis itu ialah disebabkan keremehan terhadap hak isteri-isteri, bukannya kerana kecenderungan hati kepada mereka kerana kecenderungan hati tidak dikategorikan dalam keadilan.

Aku tak setuju dengan pendapat dia. Pada aku kecenderungan hati akan mempengaruhi keputusan untuk berlaku adil. Bila hati lebih sayang kepada wife no 2, maka nya keinginan nak bersama dengan wife no 2 lebih kuat, jadi secara tidak sengaja lebih banyak masa akan dihabis kan dengan wife no 2. Wife no 1 macam mana? Bukan tak adil ke? :(

2 Responses »

  1. Setuju setuju……aku tak tau smp bila orng jantan nak sedaq bahawa setiap lubang adalah sama saja…Lg satu yg sunnah tu adalah keadilan bukan nya poligami.Ramai yg tak paham tu.

    Oleh itu marilah kita membuka akaun simpanan rahsia yg mana kita mintak duit dia untuk disimpan di dalam itu, sok2 kalau dia buat cilaka kita boleh melancong ke kepulauan bahamas dgn duit itu tanpa rasa bersalah

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>