Char Kway Teow – Jalan Rawa, Tmn Perling

Char Kway Teow – Jalan Rawa, Tmn Perling

Bila dah baik sakit, tekak adalah membuas nak makan… Masa ni en.laki bawak pi makan char kway teow… actually dah lama tak makan kat sini, dulu lokasi gerai ni kat celah-celah kedai tapi sekarang dia dah pindah ke kawasan lapang depan padang dan ada khemah… Lebih selesa lah berbanding dulu….tapi perlu diingatkan kalau perut tengah kebulur, jangan datang sini ok… Masa menunggu adalah dalam 45 minit, itu pun kalau nasib baik… Kalau nasib tak baik dekat sejam menunggu… Tukang masak hanya 2 orang dan dia orang masak 1 per 1 kway teow tu…sebab tu lah lambat.. tu belum lagi order2 yang cerewets, tak nak taugeh, lebih kerang, lebih udang, tak nak udang, tak moh kerang… isshhh! Aku pulak yg tukang emo dengar budak rambut kembang tu order… hehehe…

Selain dari kway teow, ada mee kuning and mee hoon juga. Ada version basah dan kering DAN yang paling penting, bahan dia hanya ada kerang, udang (besar ok!) dan taugeh.. Jangan nak over plak, mintak daging aja lah, mee mamak lah atau pun mee bandung… kalau nak makan benda2 tu semua kena pi kedai lain…. Kat sini they all jual Char Kway Teow and satay ONLY….

Rasa – pada aku version kering is wayyy better than version basah…. but that is my opinion only… en.laki suka version basah (bunyi nye so lucah…) jari mok and simoncet order version basah and end up not liking it…. so it depends on one’s preference lah…. ¬†Aku memang suka kway teow kat gerai ni, cuma waiting time tu je yang menguji kesabaran… pada aku portion dia banyak, makan kenyang – compared to other char kway teow stalls AND ada pilihan – nak kering or basah… Gambar kat bawah ni kway teow version kering dia…. version basah tak amek gambar sebab tak dan… tengah makan..

8 Responses »

  1. Sorry i tak pasti kway teow macam mana yg u maksudkan… Gerai Cha Kway Teow sekarang banyak tapi i tak berminat pulak dengan that type of char kway Teow.. I suka char kway teow yang kering macam orang Cina masak and dekat gerai Jln Rawa is one of the Halal place. Mutiara Hotel pun serves quite good char kway teow, restoran shahrin low grand pun serves dry kway teow tapi no kerang and limited ingredients. So sorry i cant help you….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>