Category Archives: Everything Under The Sun

What i learned from not being loved back…

What i learned from not being loved back…

I have loved you. I laid my restless lips on yours. You asked me to wrap my legs around you.

I did, in ecstasy—waiting to be devoured, to be taken.Your warm place has always invited me to stay. We saw lanterns in the sky and dearly enjoyed dancing under the moonlight. You asked me never to stop singing, we spun and twirled in circles, we danced our grief and loneliness out, you danced my love out.You told me that silence never felt that good with anyone, and I awaited our next silent meeting. It was one painful wait. You brushed me with your light and showed me the way to pain and back, bemoaning your existence and mine.We shared it all.You taught me well about being spiritual, you mentioned “Tao” and “God.” You mentioned “her” too, a lot. So I taught myself how to keep my distance. I taught myself the meaning of letting go when you want to hang on so much. To live with the pain that has always been feeding on your sentimental heart and slow breath, live with it alongside tears of pride and missing someone so much, he could be in front of you and you’re unable to show your yearning, dammit. And oh, how I disgraced myself pining for your scent many more times than my body could find ways to express.My unrequited love, you taught me to love you, so efficaciously and skillfully you did. And I taught myself to undo it.

To anyone who has endured a similar experience, do me a favor, don’t waste your time waiting for somebody who isn’t ready. Even if all the stars are aligned and directing this path of endless suffering, don’t do it. Know your worth, it’s never too late, and know you’ll be guided to the exact lessons you need to move on and breathe again.

There’s no use for the crackling of your heart beat and your reluctance to release yourself from tears and wails.

Your heart is a skeptic, she knows better…don’t ignore her.

Remember, you will be loved.

Spring will come again sprouting blossoms of what autumn took away from you. Move. Okay? Go.

Set yourself free…

Copied from here

Turning Tables…

Turning Tables…

Seperti biasa, aku copy paste dari wall kawan..aku suka dengan apa yang dia tulis… sendiri nak tulis macam ni tak pandai, bila terbaca ni macam kena dengan apa yang ada dalam jiwa ni kan..so harus copy paste and taruk dalam blog sendiri… untuk diri sendiri dan untuk orang itu yang kadang-kadang datang mengendap kat sini… 

Yang dinanti,
bukan limpahan janji dengan intan permata,
cukuplah akad dan janji setia.

Dan yang akan terjadi,
andai tak sama kehendak hati,
dikau kan redha ketetapan Ilahi,
itulah ketentuan sejak azali.

kadangkala Allah swt sembunyikan matahari, Dia datangkan petir dan kilat. Kita menangis dan tertanya-tanya, kemana menghilangnya sinar. Rupa-rupanya Allah swt nak hadiahkan kita pelangi. Cinta yang disemadikan tidak mungkin layu selagi ada imbas kembali. Hati remuk kembali kukuh selagi ketenangan dikecapi. Jiwa yang pasrah bertukar haluan selagi esok masih ada. Parut lama pastikan sembuh selagi iman terselit di dada. Kekayaan yang paling kaya adalah akal, kemiskinan yang paling besar adalah jahil, keburukan yang paling hodoh adalah sesat.

Tidak berguna adanya mata andai tidak dapat melihat, tak guna adanya hati kalau tak tahu menilai. Nilailah hati itu dengan teliti sebelum pergi mengundur diri kerana segalanya bermula dengan niat yang bertempat di hati…

rahsia allah

I’m only human and I crash and I breakdown……

I’m only human and I crash and I breakdown……

Lately ni aku banyak copy paste postings on religion and spiritual healings from my FB wall kat dalam blog ni….sampai ada orang sound aku hipokrit (i know, i know…dah basi..) I can’t help it. Jiwa kacau lah…i need these words of wisdom to clam me down. It helps….of course i have that direct connection to god 5 times a day but these little things i believe is also from him to help me cope. So if sesiapa yang rasa macam bosan dan menyampah tu, please….no one invited you here, sila tutup browser, pi tengok gossip2 artis ok..? Tengok lah kejap lagi ke..aku uplod posting pasal makanan pulak…. hahahaha… itu je lah yg ada dalam kepala aku…kalau tak jiwa kacau, pikir pasal makanan… apa lagi..? 😛

“Both Jannah and Jahannam were made for sinners. Jahannam was made for the arrogant sinner, whereas Jannah was made for the repentant sinner.”

– Sh. Tawfique Chowdhury

Allah swt pemilik hatiku
Hanya pada Dia hati kan merasa tenang.. 
Luahkan segala dalam rintihan doa 
saban waktu jangan pernah jemu.. 
Kerana hanya Dia yang Maha Mengetahui segala apa yang tidak engkau ketahui. 

Saat sabarmu makin tipis,
ketika itulah imanmu makin nipis,
sabar itu payah kerana itulah ganjarannya indah..
Maka bersabarlah…kerana Allah…

Senyumlah walau dirundung musibah….
ingatlah bahawa tiada Peneman yang setia selain Allah swt..

Andai kau masih tetap diuji lagi..???

Bersyukurlah sahabatku
kerana kau di antara
suara hamba-hamba
yang dirindui Ilahi.
Tak semua
insan merasai apa yang kau
sedang rasai.

Kau hamba yang terpilih !!
Rasa dicintai..
Dicintai oleh Yang Maha Kaya,
Yang Maha Agung dan Yang Maha Mengetahui
atas segala apa yang tidak dapat kau ketahui.
Alhamdulillah…
Ya Wahhab..
Berbahagialah wahai sahabatku..

Andai ini jalanNya,
Lapangkan jiwa terima segala,
Kerana jalan ini menuju bahagia,
Biar merasa derita di awalnya.

Sahabat,
Andai terus diuji usah lelah,
Kerana takdir dari Ilahi itu terlalu indah…
Senyum dan bersyukurlah…

Andai dikurnia bahagia bukan bererti selamanya.
Andai dikurnia duka bukan bererti berakhir segalanya.
Siap sedialah sahabat kerana hidup ini tidak
menjanjikan apa yang kau inginkan,
tetapi memberi apa yang kau perlukan.

Senyum dan bersyukurlah,
Kerana segalanya milik Allah

Ingatlah sahabat
Ujian itu satu tarbiah daripada Allah,
Semakin dekat bahtera diri padanya,
Semakin kuat taufan melanda….

Mesti Korang ingat dah habis kannnn?

Mesti Korang ingat dah habis kannnn?

IMG_720981028404601

Nope…sorry…. Belum habis lagi… Aku rasa sekarang ni aku kat stage bersedih… and rindu… Every night before aku tidor, i miss him and i saw his face… Every day i remembered his routine and i wonder where he is and whether he is still doing that routine…. I know.. it’s a sad form of existence tapi aku nak buat macam mana… Aku memang tak nak pikir tapi dia datang sendiri and just so you know, memang aku tak layan pun perasaan tu. Aku tak tau orang lain lah tapi aku memang macam tu… even ex husband aku, si hitam tu… i still miss him. I still think about him, not as much as before, thank god… tapi …still. Kadang aku wonder if these guys that were once in my life, do they think about me? do they wonder how i’m doing? Me…the mess that they left behind, how am i coping? Entah la…aku rasa kadang2 macam tak fair je… lelaki ni senang sangat nak move on and forget. Macam my ex, he’s got a whole new life that he started even while we were together, so memang aku tak heran lah kalau dia terus boleh lupakan aku. Macam gigi karat…. sigh… dia terus boleh pick-up life dia where he left off before dia jumpa aku and keep on living… Macam the past year was nothing… Me…i am left to pick-up the pieces and try to mend my broken heart.. some pieces i could never find and eventhough i know i will be ok, i will never the same. My heart will never be whole again…. isshhhh!! Poyo jek ayat… aku ni kalau start feeling macam ni, mula lah nak start feeling sorry for myself balik… Stop it!! Whatever happens, it happens for a reason. Kena redha… sebenarnya aku ni baru tahu erti redha yang sebenar-benar nya which is, untuk menerima tanpa persoalan ketentuan tuhan. Which is really hard.. hey.. i am just human ok.. Some days aku rasa ok, some days i’m so pissed at how things turned out…but i am trying my best…

IMG_721222821262806

No Explanation Necessary….

No Explanation Necessary….

No apology

Sekarang pukul 2.20am….kenapa lah aku ni asal tak boleh tido je update blog mesti time2 macam ni…. Ok tipu…bukan sebab aku tak boleh tido sebab sebenornya aku dah tido tadi lepas isya dan terjaga pukul 11pm.. Lepas tu bangun2 je, turun bawah pi dapuq senduk nasi, bantai kasi licin….lepas tu buat capucinno satu mug balun…..macam kokedai nak mintak penampor. Tak lama lagi badan aku mesti boleh challenge tong lemak…aku akan mengalahkan dia dan menjadi tangki lelemaks berjalan….huahuahua… Baru padan muka aku, asyik mengutuk tong lemak..tong lemak, tuhan balas jadi TANGKI LEMAK ada kaki kontot terkedek2 nak jalan….

Sigghhh…apa nak merepek hari ni? Nak amukan macam dah malas….gila tak kalau aku kata aku rindu kat gigi karat tu? Of course lah gila….orang tu tak de pun pikirkan aku walau sebesar zarah pun…secara logik dan rasional nye, aku memang tau aku tak akan bersama dia lagi….how can i? After all of the things he did to me? Tapi aku pun tau part of the problem was with me. Aku sentiasa nak bersama dengan dia, balik kerja terus nak jumpa, ajak dinner together, nak spend time together…kalau boleh nak jumpa hari2…. tu belum phone calls nye lagi, whtsapp, msg…kata2 cinta, professing my undying love for him…. Aku sibuk nak tau dia pergi mana, jumpa siapa, buat apa, dah makan ke belum? Pakai baju apa hari tu…..? Bila weekend aku tak kerja sibuk nak ajak dia spend time… mana lah si gigi karat tu tak bosan kan? Kang nanti tiba2 aku surprise datang kat tempat keje dia hantar nasi ayam lah, goreng pisang lah, coconut shake lah….menyibuk kan? Ganggu dia nak keje… Nak jumpa hari2 sebab nak beri kat dia fresh set of kain baju dia yang aku tolong basuhkan…tu semua aku nak control hidup dia. Ye lah bila aku control kain baju dia, aku dah control kebebasan dia daripada pergi ke mana dia suka…. kan? Patut lah dia selalu terjerit menengking2 aku bila aku ajak jumpa… Ajak pergi dinner, nanti aku menyebabkan perut dia kenyang i.e mengantuk… lepas tu aku pulak tu yang pi sibuk2 nak bayar sampai dia tak ada kesempatan nak belanja aku guna duit dia…. Hhmmmm….kesian gigi karat…. Memang tak patut betul aku ni, menyusahkan hidup dia macam tu…. aku memang deserve dia layan aku macam ni… I made his life a living hell……

Aku rasa maybe aku memang over lah… Sepanjang aku berkawan dengan dia, on average aku jumpa dia 5 hari seminggu….the only time aku tak jumpa is when dia pi outstation… itu yang dia cakap dia dah tak tahan nak layan kerenah aku. Ye lah, dia tak de masa untuk buat benda2 yang dia suka…. like memancing, memburu, pergi karaok menyanyi, melepak dengan kawan2, jumpa anak…… sebab kalau bawak aku sekali kan leceh? Nanti sibuk nak pi toilet nak kencing, sibuk cakap lapar, aku memang tak suka pi karaok nyanyi, dia tak boleh nak nyanyi duet…. macam dia buat dgn tong lemak, nanti ikut pi lepak dengan kawan, aku ajak balik cepat, kalau aku ikut pi jumpa anak, nanti janda dia nampak pulak….(ye lah sebab hari tu gigi karat and janz dating dalam keta, pastu peluk2 kan? yang aku pulak boleh potong stim tiba2 muncul dok perati kat tepi tingkap keta, aksi janz tu tumbuk2 dada gigi karat yang tengah kontrol macho) Aku ni menyibuk nak ambik tahu hal dia.

Tapi aku rasa lah kan yang paling dia tak boleh belah dengan aku is sebab aku suka suruh dia pergi mandi, suka tegur dia suruh sembahyang…dia pernah cakap kat aku…

” Abg bukan budak kecik….you tak payah nak paksa abg mandi…abg tak suka. Jangan sibuk nak nasihatkan orang, cermin dulu diri sendiri. Orang kalau nak jadi baik, you tak payah nak suruh2, dia akan buat sendiri. Eh, aku benci betul lah, kau ni memaksa aku, eh mak bapak aku sendiri pun tak nasihat aku tau!”

So…gigi karat..sorry for making your life so miserable ye… Ye lah…kalau dah mak bapak kau pun tak sibuk nak nasihatkan kau, siapa lah aku yang ntah dari mana kau pungut ni kan…?