Category Archives: Boring + bosan = meraban

Spaghetti/Pasta ~ Jaly (jawa italy)

Spaghetti/Pasta ~ Jaly (jawa italy)

2015-02-16 11.08.10

Dah lama tak makan spaghetti, bila asyik tengok rancangan masak2 kat tv tu, tekak pun apa lagi teringin lah… Ini buat spaghetti dengan meat sauce simple je…

Bahan2 :

  • 1 biji bawang besar
  • 1 ulas bawang putih
  • 2 pelepah celery
  • 1 btg karot size s
  • sedikit button mushroom segar
  • 200 gm daging cincang
  • 250ml passata
  • 1 cup air
  • 1/2 cup susu
  • garam, gula, black pepper

Aku masak sikit pun banyak leftovers…. nak buang sayang, simpan lah sos ni… Lepas tu buat Baked Makaroni. Kerja senang kalau dah ada sos daging, rebus makaroni, tuang dan gaul dengan sos.. masuk dalam bekas, bancuh susu, telur, cheese, tuang atas makaroni tadi, terus masuk oven and bakar sampai perang kat bahagian atas…

2015-02-19 20.53.19

 

Nasi Pilaf, Ayam Kurma & Paceri Nenas

Nasi Pilaf, Ayam Kurma & Paceri Nenas

Dua hari lepas hari kekasih or Valentine’s day kata omputeh. My personal feeling on valentine’s day is indifference. Aku tak heran pun…regardless whether aku ada pasangan atau pun tidak. Masa ada partner pun, tak celebrate, ini kan pulak aku dah memang tak ada sesiapa pun kan? Tapi pagi-pagi dah dapat text dari dia tu…. hhmmm….aku tak tau lah apa motif dia? Memancing mungkin tapi aku harap dia hentikan lah perbuatan dia tu. Dah ludah, tak kan nak jilat balik? Ingat, bukan aku yang tinggalkan kau….. Cukup lah hina aku, cukup lah bodoh-bodohkan aku. Bagi aku teruskan hidup aku ni ok? Kau carry on lah dengan pilihan hati kau tu…

YouTube Preview Image

Haaaaa…. amacam? Giler kentang aku sekarang, dengar lagu-lagu ol skool melayu..padahal dulu tak pun. Faktor usia mungkin…. Heh, ini apa aku masak on valentine’s day…. a special treat untuk diri sendiri…

2015-02-16 11.01.45

Before this, as in before 2014, aku memang tak berkenan betul dengan lauk kurma. Pengalaman aku makan lauk kurma yang mak aku masak, memang lah tak pernah nya aku berkenan. Tak masuk tekak lah.. that is until last year when i found a recipe that i like. Haaaaa… aku jumpa kat FB, ada satu chef ni PAPAJO. Chef dari Singapore, bila aku baca resipi dia tu, terus hati ni tergerak nak cuba masak. Bila dah masak, memang lah…mamamia! sedap! So, i’m going to share this here, supaya senang kalau in future aku ke sesiapa nak mencuba, ok?

Screenshot_2014-06-29-20-08-10

Ok, itu saje…babai

I am writing because i want to heal

I am writing because i want to heal

“Studies had shown that writing introspectively on a regular basis can lead to lowered blood pressure, improved liver function and even the accelerated healing of postoperative wounds. The study’s subjects had been told to write for short periods each day about turbulent emotional experiences.”  Excerpt from here

Based on the above, i’ve decided that i will update more regularly. Apa lah sangat kalau tulis merapu untuk membaikpulih diri aku sendiri. Kan???

Aku rindu dengan kau. Malam tadi, was one of the worst. I couldn’t sleep, my heart felt like bursting with this longingess for you. I felt like calling you and telling you of how i felt. I felt like going to that god forsaken place you call home to see if you were there, that’s how much i was missing you. Then i stopped. I forced myself to remember all the hurtful words you said.How you hurt me. How selfish and arrogant you were. How you look at me with disdain everytime i was doing something you didn’t like. How you were always lying, even about the most mundane things. I don’t understand that.

Then this morning, you text me…like there’s nothing wrong. Telling me that you missed me. I wonder why, reading it doesn’t make me feel better. It makes me feel cheap and how worthless i must be to you, for you to treat me like a thing instead of a human being. You come and go as you please, with no regards to my feelings. Aku tak tau lah sama ada aku masih sayang dengan kau. Terlalu banyak perbuatan kau yang mengecewakan hati aku. Yang pasti aku sendiri tertanya-tanya,  why i still miss you?

IMG_73206602528540

Buang Jauh-jauh Pi, Bakaq buang pun takpa

Buang Jauh-jauh Pi, Bakaq buang pun takpa

I miss you. No, let me correct that, i missed the old you. The old you who loved me. The old you who treated me nice. I wonder though if the old you ever existed or was it just a figment of my imagination. Love is blind, very, very blind. I know what it’s like to be with you. I know what’s it like to be without you. You keep breaking up with me and coming back, that i wonder how many times will it take until you figure out either you want to be with me or you don’t. You can’t just keep taking all the benefits from a relationship but turn your back on the responsibility that comes with it. I can’t keep breaking up and starting again. I am getting over you, i would like to get on with my life now….

YouTube Preview Image

Engkau yang bongok

Engkau yang bongok

Thousang apologies, akak sekarang nampak gaya hupdate sebulan sekali… bukan kerana tak ada idea nak merapu tapi kemalasan nak on laptop…. Ini pun aku bantai update pake handphone… so tak leh lah nak, songel lebey2…

Aku nak tengok, siapa yang tak ada pendirian dan tak tahu apa sebenar nya yang dia mahu syaithon?!

Hahahaha…korang mesti ingat aku dah biyol…no, no, nehi… aku adalah normal dalam kebiyolan itu…

Ko tu bongok