Casarecce fried julie style…

Casarecce fried julie style…

pasta1

Haha… amacam title aku… gempak tak? Korang tau tak, apa menda alah casarecce ni..? Hah! pergi sini dan sini (dia tunjuk cara buat menatang ni, gambar cun wooo!) untuk explanation yang panjang lebar dan sejarah asal usul depa ni….. chek tak dan nak cerita (suka aku je campur rojak bahasa utara kan… nasib baik laki aku tak baca blog ni, kalau tak, ada lah kena ketawa, tak habis sekurun..) Kalau kau nak aku explain senang jah…. pasta bentuk pelik. OK? Lama dah aku beli benda ni kat +esco, masa aku boring, jalan sorang2 banyak lah menatang pelik aku angkut. Kalau laki aku ada, biasalah macam berjalan dengan censorship board ~tak de makna nyer dapat aku beli…

Ini rupa dia setelah direbus. Aku tak suka al-dente, pada aku still keras so aku rebus lama sikit sampai dia lembut ikut kehendak aku lah…

pasta2

Kalau ikut tekak orang itali, casarecce ni dia orang kata makan dengan sos yang berketul macam dengan terung or swordfish (macam tak best jek… lagi pun mana nak cari swordfish? ganti dengan ikan todak boleh..?). Satu lagi site tu suruh makan dengan sos amatriciana, bila aku google bahan asas amatriciana ialah pipi babi yang telah dikeringkan….kembang tak tekak ko..? Alah… aku tengok hampir 90% sos pasta ni asas dia mesti ada babi, yang authentic lah… tapi takpe kita boleh tukar itu babi dengan benda lain… tak pe kita buat dia bukan dia buat kita, pergi jalan dengan orang italy yang kata hilang keaslian masakan depa… dah aku tak makan babi, HARAM ko!

pasta3

Kalau kau tengok rempah ni, mesti tau aku nak masak apa kannn? Apa lagi, goreng lah itu pasta…

Ingredients :

  • a handful of birds eye chillies (less if you can’t stand the heat)
  • 1 medium size shallot
  • 1 medium size garlic
  • about 1 tbsp dried shrimps – soak first in warm water
  • a small bowl of fishball
  • a couple of dried shitake mushroom – soak in warm water, when it’s dehydrated –  sliced
  • about 3-4 fresh button mushroom – sliced
  • 1 tbsp tomato puree
  • 1 ½ tbsp oyster sauce
  • a small bowl of the mushroom water

Method :

  1. Pound the chillies, shallots, garlic and dried shrimp and put aside.
  2. Heat your wok, pour in oil and when it’s hot start to fry the pounded rempah until it’s fragrant about 3-4 minutes.
  3. Toss in the fishball, stir for 2-3 minutes and toss in the fresh mushroom first followed by the shitakes.
  4. Put in the tomato puree, stir well and pour in the oyster sauce, stir for 3-4 minutes
  5. Pour the mushroom water, stir a bit and then toss in the casarecce
  6. Mix well and dish out ~ nyuum! hot and spicy, salty and a little sweet (from the oyster sauce) just what i needed….

pasta4

3 Responses »

  1. pengsan mak tengok……rasa dah gigil2 bibir ni tengok…naperlah ko tak masakkan aku aritu…

  2. saje.. aku takut nanti aku masak benda merepek ni kau tak makan pulak.. hari tu aku dah nak masak carbonara tu tapi aku takut kau tak suka… buat penat je kau datang makan benda pelik…

  3. spt biasa, masakan ko mg namapak menawan di mataku. Timaksih sb hg suka memperkayakan perbendaharaan kata aku dgn bahan pelik2 kau tu. Aku suka pasta, lagi pelik lagi aku suka…..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>