Belangkas Mahkota – Kota Tinggi

Belangkas Mahkota – Kota Tinggi

Aku selalu browse pasal tempat-tempat makan yang best di JB, maklum lah kuat makan… :D , so aku sudah tertarik dengan satu statement yang mengatakan kat Kota Tinggi ada gerai jual belangkas masak asam pedas! Wow…! Kalau ko tak pernah tengok ghuper belangkas, meh sini aku tunjuk….

belangkas4

Tu diaa…. macam predator rupa…. belangkas ni kata nya, yang boleh dimakan adalah telurnya, i’m not sure though which part of the body holds the telur and kalau kau nak tau darah belangkas ni kaler purple and they usually harvest it (without killing the animal) for medical purposes, the blood can cost up to USD5,000 ke USD 15,000 githooo….. aku tak sure, malas nak cari balik article tu, and get this, kalau kita ingest darah the belangkas yang tak disiang dengan betul, boleh mabok siolll…. tak tau ler pulak if it’s fatal.

So! aku pun dah teruja lah nak mencuba rasa telur belangkas nih sebab korang pun tau kan, kalau forum2 kat internet ni bila puji sesuatuh tu melambung macam BEST GILER gitoo, walaupun realiti nyer cuma suam-suam kuku. Yang buat aku sentap is, direction untuk ke gerai atau warung yang menjual belangkas ni tak clear, especially for someone yang tak pernah datang ke KT nih…

Bila masuk ke bandar KT selepas jambatan anda akan jumpa 2 traffic light, di traffic light ke2, belok kanan arah ke Mersing. Terus je (jangan bawak laju!) bila anda ternampak signboard SAJ yang bersebelahan dengan pam minyak ESSO, belok kanan…. macam gambar kat bawah ni… sorry lah tak clear sangat sebab pakai kamera rembat….

belangkas

Gerai ni ala-ala tersorok and kecil jek…. masa kami sampai dah pukul 1.30pm and nasib aku memang baik sebab belangkas pun ngam-ngam soi tinggal untuk 2 orang mamam. Lauk lain semua dah licin so aku tak boleh nak komen lah…

belangkas2

Ni je yang tinggal…. tak kisah lah sebab ……. sebab utama aku nak makan kat gerai ni is this…

belangkas1

Rupa bila dah masak tak de lah impressive mana, macam rupa ikan pari pun ada… Rasa…. macam makan telur ikan sembilang tapi lebih keras and kenyal, lemak-lemak and first time makan macam ada one kind fishy taste….tapi aku boleh telan lah, my friend yang dengan aku tak boleh blah… TAK SUKA… hehe… i think it’s an aquired taste lah…. Service at the gerai was good, cleanliness from what i can see is ok, tak tau lah kat kitchen macam mana rupa… and total cost for lunch was RM17.40. Siap ada diskaun 40 sen. Murahhss! So berbaloi-baloi jugak lah aku gigih cari gerai belangkas mahkota ni kan… Only aku tak de lah nak puji yang rasa dia out of this world ke hapa…. Aku bagi tag – nak makan boleh, tak nak makan pun boleh! :D

belangkas3

4 Responses »

  1. waa, best gila niaga pukul 1.30 dah licin.. sejuk hati tukang masak.

    by the way, sgt luarbiasa makanan ini.. aku tak tahu pulak possible ke idak aku makan telur itew tpi kalau ikan sembilang disiang, dlm perut dia, dia dah consume telur belangkas, rasa dia ada off sikit..

  2. Yup… pukul 1.30 lauk dah licin….. siapa datang lambat makan nasi dengan telur dadar jek lah… kempunan telur belangkas….

    Have never tasted telur belangkas, not too bad tapi aku tak akan mencari kalau tiada di depan mata, now that aku dah makan. Macam mana ko tau ikan sembilang tu dah consume telur belangkas? Terer la hang…. :D

  3. haha, pasai ada lgilah teluq tu dlm porut dio,
    pas tuh laki sei cakap ‘yang, ni teluq blangkas no, ikan dah makan’..

    b the way, citer kemalangan kau sgt tragis, aku pun mencik kalau ada yg eksen2 nih..

  4. boleh bg alamat penuh warung nie x…sy ngidam nk mkn…bkn sy y nk tp bby dlm perut y nk plzzzzzz……

Leave a Reply