Banana Cake @ Kek Pisang

Banana Cake @ Kek Pisang

Resipi dapat dari sini. Kalau nak ikut kan, aku rasa aku dah lebih dari 5 tahun tak buat kek pisang. Makan suka tapi buat….. ada banyak malash. Hari ni sebab ada pisang yang dah nak expired kat atas meja and kebetulan plak ada masa, aku buat lah kek ni.

Bahan2 :

  • 125 gms butter
  • 1 cup castor sugar
  • 2 biji telur
  • 2 cups tepung gandum, ayak bersama bp & bs
  • 1/4 tsp baking powder
  • 1/3 cup buttermilk
  • 1/4 tsp vanilla
  • 3/4 tsp baking soda
  • 5 biji pisang yang sangat ranum sampai kulit pun dah hitam2 – lecek (aku pakai pisang nipah)

Cara :

  1. Pukul butter and gula sampai putih
  2. Masuk kan telur 1 per 1, kacau rata setiap kali
  3. Masuk esen vanilla dan pisang lecek, gaul rata
  4. Masuk kan tepung selang seli dengan buttermilk
  5. Masuk loyang 8″ x 8″ bakar dalam oven 180C sampai keperangan

Kek pisang aku biasanya tak macam kek pisang orang lain sebab tekstur kek aku basah and melekit sebab pisang banyak tapi aku tak kisah sebab sedap. Entah lah maybe sebab aku tak berapa pandai, kek pisang aku tekstur macam jemput2 pisang pun ada… hahaha…yang penting sodap!

2 Responses »

  1. Err… Cik Julie, nak tanya. Bukan ke hari tu Cik Julie ada post Egg Tart’s recipe ? Mana yek ? Tak sempat salin hari tu… Jangan marah…

  2. Errr… rasa nye saya belum ada post egg tart recipe… Mungkin cik mimi tersilap pandang… tapi disebabkan dah ada permintaan SEKARANG juga saya post… 😛 hehe…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>